Prostata – žleza, ki moškemu udu daje moč

Znam svetuje

Prostata je majhna moška spolna žleza oblike kostanja, ki je do 40. leta velika približno 20 gramov. Leži med sramno kostjo in danko, neposredno pod sečnim mehurjem. Skozi prostato poteka sečnica, čez katero se izločata seč in semenska tekočina.

Do pubertete je žleza majhna, v puberteti pa začne rasti pod vplivom moških spolnih hormonov. Njena rast vsaj do 40. leta pogosto ne povzroča večjih težav. Rast prostate s staranjem strokovno imenujemo benigna hiperplazija prostate (BHP). 

Težave pri uriniranju

Povečana prostata pritiska na sečnico, kar lahko opazimo kot oslabitev curka pri uriniranju, nočno mokrenje, pogostejše dnevno mokrenje, težaven začetek mokrenja, prekinjajoč curek pri mokrenju, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, pa tudi kapljanje seča po koncu mokrenja, pogosto ali celo nekontrolirano mokrenje.

Vzroki za BHP še niso povsem pojasnjeni, verjetno pa proces povzroča spremenjena količina spolnih hormonov. Tudi vloga prostate še ni povsem pojasnjena. Vemo, da je pomembna pri spolnosti in odvajanju vode iz mehurja. Ob orgazmu med potovanjem semena iztisne tekočino v sečnico. Tedaj se tudi pokrčijo mišice okrog prostate, kar izboljša pretok krvi in prepreči otekanje žleze.

V prostati kroži polovica od vse krvi v medenici, ob spolnem vzburjenju pa tudi do 80 odstotkov, zato so stari grški zdravniki menili, da je prostata drugo srce moškega.

Po 60. letu starosti ima več kot polovica moških zaradi povečane prostate težave z uriniranjem. Te se začnejo neopazno in postopno napredujejo. Če benigne hiperplazije prostate ne zdravimo, bolezen napreduje in vodi do okužbe sečil, nastanka kamnov v mehurju, akutnega in kroničnega zastoja urina in trajne okvare mehurja.

Za zdravo prostato s hrano

Na prostato imajo velik vpliv cink in selen, nenasičene maščobne kisline omega 3, vitamina E in C, likopen in drugi karotenoidi, flavonoidne snovi ter nekatere aminokisline, zlasti glicin, glutaminska kislina in fenilalanin.

Cink zagotavlja hormonsko ravnotežje, spodbuja zdravo prostato in preprečuje vnetja. Bučna semena in bučno olje, ki vsebujejo redko aminokislino kukurbitin, preprečuje rast prostate. Koristno je tudi uživanje pšeničnih kalčkov, soje in leče, pri tem pa moramo uživati še beljakovine, kalcij, fosfor in vitamin C, da bo izkoristek cinka večji. Slabši bo izkoristek, če uživamo vlaknine in fitate iz stročnic in špinače.

Cink iz živalskih virov lahko bolje izkoristimo – iz govedine, jagnjetine, divjačine, ostrig in sardel. Kosilo si, denimo, sestavimo iz mesa ter solate z jogurtovim prelivom. Ali pa zaužijemo jetrni namaz na kruhu, kislo zelje, košček sira in kozarec jogurta.

Privoščimo si tudi aminokisline glicin, glutamin in fenilalanin iz beljakovinske hrane. Glicin je v sirotki in siru, glutamin je v pistacijah in korenju, fenilalanin v sezamu, jajcih, mleku, koruzi, krompirju, rižu in ovsu.

Maščobne kisline omega 3, ki preprečujejo otekanje prostate in vnetje sečil, so v plavih ribah, kot so sardele, skuše in losos.

Izkoristimo flavonoide v jagodičevju, rdeči pesi, zelenem čaju, jajčevcih in citrusih ter ne pozabimo na pitje vode, da izplahnemo bakterije iz mehurja.

Cimet razkužuje zaradi svojega eteričnega olja, ki vsebuje cinamaldehid. Ta uničuje bakterije, viruse in gliste ter zavira rast glivic v sečilih. Podobno delujejo probiotične bakterije.

Urinirajte sede in ohranite redne spolne odnose

Zelo pomagajo karotenoidnih snovi, zlasti likopen iz paradižnikov, ter vitamini E in C ter selena. Če moški zaužijejo vsaj dva do tri paradižnike na teden (ali ustrezno količino paradižnikove mezge), se tveganje za raka na prostati zmanjša za polovico.

Največ vitamina E je v pšeničnih kalčkih, govedini, divjačini, pinjolah, lešnikih in mandeljnih. Selen najdemo v česnu, rdečem zelju, sončničnih semenih, brazilskih in navadnih orehih.

Izognite se pretiranemu pitju kave, čaja, piva in žganih pijač, tobaka in močnih začimb. In še nekaj: urinirajte sede, kar bo sprostilo mehur, in urinirajte pred fizičnimi napori ter, seveda, ohranite redne spolne odnose ne glede na leta.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite