Vanilja

Znam svetuje

Fižolovim strokom podobni plodovi te tropske ovijalke iz družine orhidej so cenjena začimba iz Novega sveta. Ko so Španci zavojevali Mehiko, so si Azteki z vaniljo že dolgo dišavili vročo čokolado, danes pa je ta navada razširjena po vsem svetu.

Azteki so tudi že razvili metodo pridobivanje belega kristalnega vanilina z izmeničnim namakanjem in sušenjem strokov, ki sicer ne bi imeli tako izrazite arome. Najbolj cenjeni so prožni in žilavi, temno rjavi stroki, pokriti z drobnimi aromatičnimi kristalčki. Ker ima vanilja visoko ceno, se na trgu pojavljajo številni, večinoma kemični nadomestki in ponaredki.

Sintetično vaniljo lahko prepoznamo po ostri aromi in neprijetnem priokusu. Najboljša vanilja prihaja iz mehiške zvezne države Veracruz, kjer je ozračje nad plantažami vaniljevcev med cvetenjem nasičeno z njihovim značilnim vonjem. Vaniljo gojijo tudi na Madagaskarju, v Srednji Ameriki, na Portoriku, Réunionu in na drugih področjih s primerno klimo.

Izboljšuje okus

  • granoli, čokoladi, kavi, pudingom, jajčnim kremam, sladoledu in sadnim desertom.

Shranjevanje

Cele stroke lahko hranimo v steklenih kozarcih, ki jih je mogoče dobro zapreti, v hladnem in temnem prostoru. Esenco in izvlečke je najbolje hraniti na hladnem in v temi ali pa v hladilniku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite