Fižolovim strokom podobni plodovi te tropske ovijalke iz družine orhidej so cenjena začimba iz Novega sveta. Ko so Španci zavojevali Mehiko, so si Azteki z vaniljo že dolgo dišavili vročo čokolado, danes pa je ta navada razširjena po vsem svetu.
Azteki so tudi že razvili metodo pridobivanje belega kristalnega vanilina z izmeničnim namakanjem in sušenjem strokov, ki sicer ne bi imeli tako izrazite arome. Najbolj cenjeni so prožni in žilavi, temno rjavi stroki, pokriti z drobnimi aromatičnimi kristalčki. Ker ima vanilja visoko ceno, se na trgu pojavljajo številni, večinoma kemični nadomestki in ponaredki.
https://znam.si/recepti-in-hrana/sladice-in-sadje/vanilijina-granola/
Sintetično vaniljo lahko prepoznamo po ostri aromi in neprijetnem priokusu. Najboljša vanilja prihaja iz mehiške zvezne države Veracruz, kjer je ozračje nad plantažami vaniljevcev med cvetenjem nasičeno z njihovim značilnim vonjem. Vaniljo gojijo tudi na Madagaskarju, v Srednji Ameriki, na Portoriku, Réunionu in na drugih področjih s primerno klimo.
Izboljšuje okus
- granoli, čokoladi, kavi, pudingom, jajčnim kremam, sladoledu in sadnim desertom.
Shranjevanje
Cele stroke lahko hranimo v steklenih kozarcih, ki jih je mogoče dobro zapreti, v hladnem in temnem prostoru. Esenco in izvlečke je najbolje hraniti na hladnem in v temi ali pa v hladilniku.