Vaniljevi rogljički z mletimi orehi

Znam svetuje

Vaniljevi rogljički z mletimi orehi so krhko, slastno drobno pecivo, po katerem zadiši celo stanovanje. Priljubljeni so po vsem svetu ter imajo edinstveno aromo in okus vanilje. Vaniljevi rogljički so običajno hrustljavi na zunaj in mehki ter rahli v notranjosti. Pri pripravi se najprej pripravi testo, ki je narejeno iz moke, masla, sladkorja in vaniljevega ekstrakta ali vaniljevega sladkorja, da se doseže bogat okus vanilje. Testo se nato razvalja v tanko plast, razreže na trikotnike ali polmesece, zvije in oblikuje v značilne oblike. Po oblikovanju se vaniljevi rogljički pečejo v pečici, dokler ne postanejo zlato-rjavi in hrustljavi. Nato se običajno ohladijo in potresejo s sladkorjem v prahu ali obliti s sladko glazuro za okras.

Vanilja izvira iz plodov rastline Vanilja (Vanilla planifolia), ki je vrsta orhideje, doma v tropih, predvsem v Srednji in Južni Ameriki, kjer naravno raste v Mehiki. Prvotno so jo gojili in uporabljali prebivalci Srednje Amerike, kot so Azteki in Maji, že stoletja pred prihodom Evropejcev.

Vanilja je postala zelo priljubljena zaradi svojega edinstvenega okusa in arome. Vendar pa je gojenje vanilje zahtevno, saj je orhideja občutljiva in zahteva posebne pogoje za rast. Tradicionalno so divje orhideje opraševali čmrlji, v komercialnem gojenju pa se uporabljajo umetni načini opraševanja.

Glavna regija, kjer se danes goji večina komercialne vanilje, je Madagaskar, sledijo pa mu tudi druge države, kot so Komori, Reunion, Mehika, Tahiti …

Glavna uporabna sestavina vanilje je vanilin, ki daje rastlini njen značilen okus in vonj. Vanilin se lahko pridobi tudi sintetično, vendar je naravna vanilja priznana po svoji kakovosti in je bolj cenjena.

Gojenje in predelava vanilje zahtevata skrbno ročno delo, saj je treba pravilno obdelati plodove in sušiti, da se razvije poln okus in aroma vanilje. To vključuje proces fermentacije, sušenja in staranja plodov, da se pridobi končni izdelek, ki ga poznamo kot vaniljeve stroke ali vaniljeve palčke.

Sestavine za vaniljeve rogljičke

  • 200 g moke
  • 150 g masla
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 50 g mletih orehov
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici mleka
  • 1 zavitek vanilije
  • vaniljev sladkor v prahu

Postopek

1V skledo presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo zdrobljeno maslo, sladkor, orehe in vaniljo ter zmes malo premešamo. Nato dodamo rumenjak in zamesimo gladko testo. Pustimo, da počiva 30 minut.

2Zatem oblikujemo manjše rogljičke, ki jih zlagamo na pladenj, pokrit s peki papirjem. Če se nam testo lepi na roke, jih sproti rahlo vlažimo z vodo.

3Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ko je topla, rogljičke damo v pečico in jih pečemo približno 20 minut.

4Pečene in ohlajene potresemo z vaniljevim sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite