Kurkuma – zelišče, ki te pogreje

Znam svetuje

Indijska začimba curry (kari) je pravzaprav mešanica začimb in med njimi je tudi kurkuma, rastlina tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Znana je iz tradicionalne indijske medicine in vsebuje številna eterična olja. Je ingverjeva bližnja sorodnica in največ se uporablja za barvanje jedi kot mnogo cenejši nadomestek žafrana. Deluje antiseptično, po ajurvedi sama ali kot dodatek jedem učinkovito razkužuje ustno votlino in prebavni trakt. Zadnje čase jo na veliko raziskuje tudi zahodna medicina – njene sestavine naj bi bile namreč zelo učinkovite celo pri zaviranju Alzheimerjeve bolezni in zdravljenju nekaterih vrst raka.

Osebna izkaznica

Ime: kurkuma (Curcuma longa L.), tudi indijski žafran, rumeni ingver, kitajske korenine

Uporaba: ena polna žlička v hrani na dan

Kurkuma izvira iz tropskih predelov južne in jugovzhodne Azije. Ima značilno hruškasto oblikovano koreniko s stranskimi poganjki. Stebla so kratka in nosijo do 90 centimetrov dolge svetlo zelene pecljate liste s suličastimi listnimi ploskvami. Najbolje uspeva na vlažnih tleh in ljubi polsenčna rastišča.

Rumeni prah za zdravje

Poznali so jo v Indiji že pred okoli 4000 leti, ko so jo uporabljali za različne obrede in tudi danes je največ pridelajo v tej državi, pridelujejo pa jo tudi v vseh predelih jugovzhodne Azije, v Indoneziji, Šrilanki in v jugovzhodnem delu Kitajske. Pri nas posušene korenine redko dobimo. Prikladnejši je prah kurkume, saj je korenine težko zmleti. Večinoma jo zmeljejo že pridelovalci in jo nato prodajo v obliki zlato rumenega prahu.

Opisujejo jo kot “prečiščevalca telesa” in spada med “zelišča, ki grejejo”. Priporočajo jo za okrepitev delovanja jeter, urejanje prebave in kot splošno krepčilo. Pripravki kurkume zmanjšujejo količino holesterola v krvi, urejajo količino kisline v želodcu in lajšajo zdravljenje razjed želodca. Blaži tudi vnetja, preprečuje strjevanje krvi, zmanjšuje tveganje kapi, deluje kot antioksidant in antibiotik. Zunanje z njo zdravijo glivične infekcije, revmatoidni artritis, kožna obolenja in luskavico.

Kurkuma v kulinariki

Kurkuma ima aromatičen vonj, ki spominja na ingver, in pikantno grenkast okus. Zelo dobro se ujema z različnimi močno začinjenimi jedmi z mesom ali zelenjavo, ki jih Indijci imenujejo curry. Nepogrešljiva je v indijskih zelenjavnih in riževih jedeh ter v kombinaciji s stročnicami. Najbolj znana je gotovo kot indijska leča dal. Na severu Afrike jo uporabljajo predvsem za pripravo jedi iz ovčjega mesa in za različne zelenjavne jedi. V Evropi veliko kurkume uporabijo kot sestavni del začimbne mešanice curry. V kombinaciji koriandra, kumine, ingverja in popra je nosilna sestavina in mešanici zagotavlja rumeno barvo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite