Te rezine s kremo in z ribezom niso kar tako, saj so na njih še puding in domač, ribezov žele, zaradi česar so rezine res sočne in slastne. Kdor ga ne mara, lahko žele tudi izpusti ter biskvit zaključi s kremo iz ribeza in vaniljevega pudinga. Sladica bo še vedno odlična.
Sestavine za rezine s kremo in z ribezom
Biskvit
- 2 dcl čistega ribeza
- 5 jajc
- ščepec soli
- 25 dkg sladkorja
- vaniljev sladkor
- 1/2 žličke naribane limonine skorjice
- 1 dcl olja
- 180 ml tekočega jogurta
- 30 dkg moke
- 1 pecilni prašek
- 2 žlice kakava
Za kremo
- 2 dcl čistega ribeza
- 2 vaniljeva pudinga
- 4 dcl mleka
- 6 žlic sladkorja
- 20 dkg kremnega sira
Ribezov žele
- 2 dcl čistega ribeza
- 1 dcl sladkorja
- nekaj žlic vode
- 1/2 žličke limoninega soka
Postopek
1Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Ribez potrgajte s pecljev, operite in posušite s papirnato brisačko.
2Iz beljakov stepite sneg in ga dajte na stran. Penasto umešajte rumenjake s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in limonino skorjico. Dodajte olje in jogurt. Moko presejte skupaj s pecilnim praškom in v posodo za mešanje dodajte še njo. Nežno, z lopatko umešajte še sneg od beljaka.
3Testo razdelite na dva enaka dela, vsak naj bo v svoji posodi. Eni polovički dodajte presejan kakav v prahu in dobro premešajte. V obe posodi dodajte tudi ribez – v vsako posodo po en deciliter in ga nežno, za prav kratek čas umešajte v testo.
4Na namaščen in pomokan pekač testo vlivajte z žlico. Na sredino pekača žlico temnega testa, na tega žlico svetlega testa in izmenično naprej, dokler nam ne zmanjka testa. Testo se bo samo razlezlo do roba pekača, kar pogumno naprej. Peče naj se 30 minut.
5Nadaljujemo s pripravo ribezovega želeja. Damo ga v posodo in na srednji plin, dodamo še žlico vode in sladkor ter kuhamo približno 15 minut, da se ribez zgosti. Kuhan ribez prepasiramo skozi sito.
6V kozarec mleka gladko umešamo 2 vaniljeva podinga in sladkor ter zmes skuhamo v preostali količini mleka. V še vroč, skuhan puding umešamo kremni sir. Lahko dodamo tudi prej pripravljeni žele od ribeza. Ko se krema ohladi, ji primešamo še svež ribez.
7S klremo premažemo biskvit in ga damo v hladilnik, kjer naj počiva do naslednjega dne. Ko jo vzamete iz hladilnika, lahko ta bogat ribezov kolač okrasite tudi s stepeno smetano.