Vlečeno testo

Morda vas zanima

- Oglas -

Recept za vlečeno testo je zelo enostaven, saj potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin, pri izdelavi pa zgolj nekaj spretnosti. Iz vlečenega testa delamo zavitke, burek, štruklje …

Vlečeno testo: kaj to sploh je?

Vlečeno testo je tanko, prosojno testo, ki se uporablja v številnih kulinarčnih tradicijah, predvsem v srednjevzhodni, balkanski, grški in turški kuhinji. To testo je izjemno tanko in sestavljeno iz več plasti, kar mu daje značilno krhko in hrustljavo teksturo, ko je pečeno.

Priprava vlečenega testa vključuje razvaljanje testa, dokler ne postane tanko kot papir. Za to se uporablja posebna tehnika, pri kateri testo oblikujemo v veliko tanko plast, ki je nato nadevana, zvita ali zložena v več plasti. Med vsako plastjo je običajno nanešena plast maščobe (na primer stopljeno maslo), kar prispeva k hrustljavosti in okusu.

Vlečeno testo je osnovna sestavina številnih jedi, kot so baklava, burek, pita, zeljanica in še več. Ker je zelo vsestransko, ga lahko uporabite za pripravo slanih in sladkih jedi, odvisno od nadeva in začimb, ki jih uporabite.

Hranilna vrednost vlečenega testa

Hranilna vrednost vlečenega testa je odvisna od sestavin, ki se uporabljajo pri pripravi ter od količine in debeline plasti testa. Na splošno pa vlečeno testo vsebuje naslednje hranilne sestavine:

  1. Ogljikovi hidrati: Vlečeno testo je bogato z ogljikovimi hidrati, ki predstavljajo glavni vir energije. Ogljikovi hidrati vključujejo preproste sladkorje in kompleksne ogljikove hidrate.
  2. Maščobe: Vlečeno testo vsebuje maščobe, predvsem zaradi dodanega masla ali olja med plasti testa. Maščobe prispevajo k energijski vrednosti in okusu testa.
  3. Beljakovine: Vsebuje nekaj beljakovin, ki so pomembne za obnovo in izgradnjo tkiv v telesu.
  4. Vitamini in minerali: Vlečeno testo lahko vsebuje majhne količine vitaminov in mineralov, ki so odvisni od sestavin, ki se uporabljajo pri pripravi. Na splošno vsebuje nekaj vitaminov skupine B in mineralov, kot je magnezij.
  5. Vlaknine: Vlečeno testo lahko vsebuje tudi nekaj vlaknin, kar je odvisno od uporabljenih mok.

Sestavine za vlečeno testo

  • 250 g moke
  • 2 žlici olja
  • 1,5 dl mlačne vode
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička svetlega kisa

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo olje in kis, sol pa raztopimo v mlačni vodi.

2Vodo dolivamo postopoma. Testo začnemo mesiti s prsti, da se sestavine začnejo povezovati med seboj.

3Ko dolijemo vso vodo, začnemo gnesti. Gnetemo vsaj 10 minut, da postane testo gladko, voljno, prožno in se ne prijema rok. Vmes nekajkrat s testom udarimo ob delovno površino.

4Iz testa oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljem in vanjo prestavimo hlebček, ki ga prav tako premažemo z oljem. Naj počiva vsaj eno uro.

5Veliko mizo pokrijemo s prtom, ki ga dobro pomokamo. Spočito testo damo na pomokan prt, ga rahlo pomokamo in tanko razvaljamo.

6Nato ga začnemo s pomočjo hrbtne strani rok vleči. Začnemo na sredini in počasi vlečemo proti sebi. Dobiti moramo tanko, prozorno testo, da se vidi skozi njega.

7Na koncu razvlečemo še robove, debelejše pa odrežemo. Če se nam med vlečenjem testo krči, ga na tanko premažemo z oljem in pustimo počivati še nekaj minut.

Nasvet

8Za izdelavo štrukljev vlečenemu testu dodamo tudi jajce. Če je testo premehko, dodamo še žlico moke. Iz testa naredimo dva hlebčka in vsakega posebej raztegnemo. Preden testo uporabimo, pustimo, da se malo posuši. Pri zavijanju si pomagamo s prtom, na katerem smo razvlekli testo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad