Kremne rezine z ribezom

Znam svetuje

Te kremne rezine z ribezom niso kar tako, saj so na njih še puding in domač, ribezov žele, zaradi česar so rezine res sočne in slastne. Kdor ga ne mara, lahko žele tudi izpusti ter biskvit zaključi s kremo iz ribeza in vaniljevega pudinga. Sladica bo še vedno odlična.

Rdeči ribez je dobro vključiti v našo prehrano, saj vsebuje številne hranilne snovi:

  1. Vitamin C: Rdeči ribez je odličen vir vitamina C. 100 gramov rdečega ribeza vsebuje približno 40-50 mg vitamina C, kar predstavlja pomemben delež priporočenega dnevnega vnosa tega vitamina. Vitamin C ima vlogo pri krepitev imunskega sistema, spodbujanju zdrave kože in delovanju antioksidativnega sistema.
  2. Vitamin K: Rdeči ribez je dober vir vitamina K, ki je ključen za strjevanje krvi in zdravje kosti. 100 gramov rdečega ribeza vsebuje približno 17-20 mikrogramov vitamina K.
  3. Prehranske vlaknine: Rdeči ribez vsebuje prehranske vlaknine, ki so pomembne za zdrav prebavni sistem in uravnavanje ravni sladkorja v krvi. 100 gramov rdečega ribeza vsebuje približno 4-5 gramov prehranskih vlaknin.
  4. Antioksidanti: Rdeči ribez vsebuje različne antioksidante, vključno z antocianini, flavonoidi in vitaminom C. Antioksidanti pomagajo zaščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov in imajo potencialne koristi za zdravje, vključno z zmanjševanjem vnetij in tveganjem za nekatere kronične bolezni.
  5. Minerali: Rdeči ribez vsebuje tudi različne minerale, kot so kalij, železo, mangan, magnezij in kalcij. Ti minerali so pomembni za zdravje mišic, kosti, živčnega sistema in drugih funkcij telesa.

Sestavine za kremne rezine z ribezom

Biskvit

  • 2 dcl ribezovih jagod
  • 5 jajc
  • ščepec soli
  • 25 dkg sladkorja
  • vaniljev sladkor
  • 1/2 žličke naribane limonine skorjice
  • 1 dcl olja
  • 180 ml tekočega jogurta
  • 30 dkg moke
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlice kakava

Za kremo

  • 2 dcl ribezovih jagod
  • 2 vaniljeva pudinga
  • 4 dcl mleka
  • 6 žlic sladkorja
  • 20 dkg kremnega sira

Ribezov žele

  • 2 dcl ribezovih jagod
  • 1 dcl sladkorja
  • nekaj žlic vode
  • 1/2 žličke limoninega soka

Postopek

1Ribezove jagode nežno potrgamo s pecljev, operemo in posušimo na papirnati brisački. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

2Iz beljakov in ščepca soli stepemo sneg in ga damo na stran, da počaka. Penasto umešamo rumenjake s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in limonino skorjico. Dodamo olje in jogurt. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom in v posodo za mešanje dodamo še njo. Nežno, z lopatko umešamo tudi sneg od beljaka.

3Testo razdelimo na dva enaka dela, vsak del naj bo v svoji posodi. Eni polovički testa dodamo presejan kakav v prahu in dobro premešamo. V obe posodi dodamo tudi ribez – v vsako posodo po en deciliter in ga nežno, za prav kratek čas umešamo v testo.

4Na namaščen in pomokan pekač testo vlivamo z žlico. Na sredino pekača damo žlico temnega testa, na tega žlico svetlega testa in izmenično naprej, dokler nam ne zmanjka testa. Testo se bo samo razlezlo do roba pekača, kar pogumno naprej. Peče naj se 30 minut na 180 stopinj.

5Nadaljujemo s pripravo ribezovega želeja. Damo ga v posodo in na srednji plin, dodamo še žlico vode in sladkor ter kuhamo približno 15 minut, da se ribez zgosti. Kuhan ribez prepasiramo skozi sito.

6V kozarec mleka gladko umešamo 2 vaniljeva podinga in sladkor ter zmes skuhamo v preostali količini mleka. V še vroč, skuhan puding umešamo kremni sir. Lahko dodamo tudi prej pripravljeni žele od ribeza. Ko se krema ohladi, ji primešamo še svež ribez.

7S kremo premažemo biskvit in ga damo v hladilnik, kjer naj počiva do naslednjega dne. Ko ga vzamemo iz hladilnika, lahko ta bogat ribezov kolač okrasimo tudi s stepeno smetano.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite