Manj sladek bezgov sirup z ribezom

Znam svetuje

Manj sladek bezgov sirup z ribezom je okusen in osvežilen napitek, ki združuje sladek okus ribeza z aromatičnimi notami bezgovih cvetov. Ta sirup je preprost za pripravo in je odlična poletna osvežitev.

Bezgovi cvetovi dodajo sirupu cvetno aromo, ki se lepo prepleta z intenzivnim in sladkim okusom ribeza. Sirup ima prijetno uravnoteženo sladkost, ki je dopolnjena z rahlim pridihom grenkobe in svežine. Uporaba svežega ribeza v sirupu mu daje tudi rahlo kiselkast značaj, kar dodaja kompleksnost okusu. Skupaj s sladkorjem ustvari harmonično kombinacijo okusov, ki se popolnoma ujamejo.

Bezgov sirup z ribezom je vsestranski in se lahko uporablja na različne načine. Dodate ga lahko k hladni vodi za osvežujoč napitek, uporabite kot sladilo za smoothieje ali pa dodate v koktajle. Poleg tega je lahko odličen dodatek k sladicam, kot sta sladoled ali panna cotta, ter se prav tako lepo poda k različnim vrstam peciv. Zaradi svojega edinstvenega okusa in vonja ter osvežujoče narave je bezgov sirup z ribezom priljubljena izbira med ljubitelji naravnih in domačih napitkov.

Sestavine za bezgov sirup z ribezom

  • 20-30 bezgovih cvetov
  • 500 g svežega ribeza
  • 1 limona
  • 1,5 l vode
  • 700 g sladkorja (tudi kokosov sladkor, agavin in javorjev sirup)

Postopek

1Bezgovim cvetovom pazljivo odstranimo cvetove s pecljev in tudi morebitne ostanke listja. Ribeze operemo in mu nežno odstranimo peclje.

2V večji posodi zmešamo rdeči ribez, bezgove cvetove, sladkor, sok in lupinico limone ter vodo. Mešanico postavimo na štedilnik in segrevamo na zmernem ognju.

3Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še približno 15 minut ter občasno mešamo, da se ne dela pena. Nato odstranimo posodo s štedilnika in pustimo, da se sirup ohladi.

4Nato prelijemo sirup skozi gazo ali fino cedilo, da odstranimo cvetove in ribez. Prelijemo ga v sterilizirane steklenice ali kozarce ter shranimo v suhem, hladnem prosotur. Sirup je uporaben približno 2 do 3 mesece.

Nasvet …

Steklene kozarce lahko steriliziramo tudi v pečici. Operemo jih s toplo vodo in detergentom ter jih dobro speremo. Položimo jih v pečico in nastavimo temperaturo na 120°C. Pečico ogrejemo na to temperaturo in pustimo kozarce v njej 15-20 minut. Nato izklopimo pečico in pustimo kozarce, da se ohladijo v pečici.

Bezgov sirup z ribezom lahko uporabljamo na različne načine: razredčimo ga z vodo, dodamo v koktajle, z njim pripravimo sladice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite