Zelo hitro narejen in sočen hiter biskvit z ribezom in meringo je odlična sladica, pri kateri ribez, pomešan s sladkorjem, najprej segrejemo v pečici, zatem pa ga prelijemo s testom in pečemo naprej. Ko biskvit obrnemo na pladenj, so na vrhu čudoviti, sladko-kisli ribezi, zatem pa sledi še odločitev o okrasitvi – izberite sladko stepeno smetano ali pa meringo, lahek preliv iz beljakov in sladkornega sirupa.
Sestavine
- 500 g rdečega ribeza
- nekaj žlic belega sladkorja
- 3 jajca
- 20 dkg sladkorja
- 1/2 vrečke limonine ali pomarančne lupinice
- 1 vaniljev sladkor
- 20 dkg ostre moke
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- 1 dcl mleka
- 1 dcl sončničnega olja
- 300 ml sladke smetane
Za francosko meringo
- 3 beljaki
- 180 g sladkorja
Postopek
1Ribez operemo in odcedimo. Pomešamo ga s sladkorjem – poskusimo samo z žlico ali dvema sladkorja, naj ostane malo kisel. Izberimo poljuben pekač – naš je velikosti 36×20 cm -, namastimo ga z maslom in vanj razporedimo posladkan ribez. Damo v pečico in jo segrejemo na 180 stopinj, da se sladkor nekoliko stopi.
2Medtem pripravimo biskvit. Iz beljakov umešamop čvrst sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, dodamo lupinico in vaniljev sladkor.
3V moko primešamo pecilni prašek in zmes presejemo. Moko postopoma dodajamo umešanim rumenjakom, prav tako tudi mleko in olje. Počasi z metlico dodamo tudi beljakov sneg. Tako pripravljeno testo enakomerno prelijte čez ribez, ki je v pekaču in pecite 30 minut na 180 stopinjah Celzija. Če je testo pečeno, preverite z zobotrebcem – ko ga zapičite v testo, mora ostati suh.
4Pečen biskvit pustimo, da malo počiva, saj se bo tako napil soka, ki ga bo spustil ribez. Sedaj sledi preobrat: biskvit obrnemo na pladenj, tako da je ribez na vrhu. Okrasimo ga s stepeno sladko smetano ali s snegom iz beljakov – meringo.
Meringa
1Najprej v pekač na peki papir damo sladkor in ga v pečici, segreti na 120 stopinj, grejemo, dokler se ne začne ob robovih malo topiti (ne sme spremeniti barve). Proces traja 3 do 5 minut.
2Beljake stepamo, da se pojavijo vršički, potem pa jim začnemo postopoma dodajati segret sladkor, žlico po žlico. Stepamo, dokler se sladkor povsem ne stopi. Sneg mora biti čvrst in sijoč. Z njim prekrijemo ribezov biskvit – lahko z lopatko ali pa sneg nabrizgamo.
3Vzamemo si še pol ure za dokončanje biskvita in ga vrnemo v pečico ter meringo sušimo še pol ure na cca 140 stopinjah. Sladica je najboljša, ko jo postrežemo takoj. Dober tek!