Liker iz rdečega ribeza

Znam svetuje

Aromatičen liker iz rdečega ribeza čudovito svetlo rdeče barve in prijetnega okusa je vreden vsakega trenutka, ki ga porabimo za pripravo te odlične pijače, s katero, med drugim, lajšamo prebavne težave. Zaradi svoje raznolikosti likerji zavzemajo posebno mesto med vsemi alkoholnimi pijačami, saj so zdravilne pijače na osnovi alkohola. Še vedno pa vsebujejo alkohol in svetujemo zmernost pri pitju.

Liker iz rdečega ribeza je odlična izbira za ljubitelje rdečega ribeza in pijač z sadno aromo. Je vsestranska pijača, ki se lahko pije samostojno, z ledom ali kot sestavni del različnih koktajlov in mešanic. Prav tako je pogosto uporabljen pri pripravi sladic in omak za dodajanje okusa.

Okus likerja iz rdečega ribeza je svež, saden in rahlo kiselkast. Prevladuje značilen okus rdečega ribeza, ki se harmonično združuje s sladkobo in alkoholno noto likerja. Aroma likerja je intenzivna in dišeča, s prijetnimi notami rdečega ribeza, ki se sproščajo ob pitju.

Tekstura likerja iz rdečega ribeza je gladka in polna. Ko ga pijete, se počasi razširi po ustih, pušča za sabo aromatičen okus in prijeten občutek.

Sestavine za liker iz rdečega ribeza

  • 1 kg ribezovih jagod
  • 5-6 ribezovih listov
  • 700 g sladkorja
  • 500 ml vodke
  • 500 ml vode

Postopek

1Ribezove jagode dobro očistimo, operemo in dobro osušimo. Izbiramo zrele, zdrave sadeže. Liste dodamo, ker izboljšajo in poudarijo okus likerja, prav tako jih dobro operemo.

2Jagode damo v večji steklen kozarec, dodamo liste in zalijemo z vodko. Dovolj je, da vodka za 2 cm prekrije jagode.

3Pokrijemo z gazo in postavimo za 6 tednov v temen in hladen prostor. Občasno, vsaj enkrat na teden, kozarec pretresemo.

4Po mesecu in pol ribez precedimo skozi gazo in dobro iztisnemo ves sok iz ribezovih jagod.

5Pred tem pripravimo še sladkorni sirup. Vodo zavremo, vanjo stresemo sladkor in kuhamo 5-6 minut, da se sirup začne peniti. Odstavimo z ognja in pustimo, da se sirup ohladi na sobno temperaturo.

6Sirup prilijemo precejenemu ribezovemu žganju, dobro premešamo in liker nalijemo v steklenice. Te dobro zapremo ter postavimo v temen in hladen prostor. Pokušamo ga lahko že čez teden dni.

Nasvet

Sladkorja lahko damo več ali manj, odvisno kako sladke likerje imamo radi, prav tako lahko namesto vodke uporabimo rafiniran alkohol 70° ali celo 96°, odvisno od tega, kako močne likerje imamo radi. Liker iz rdečega ribeza je tako pripravljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite