Ribezov sirup

Znam svetuje

Ribezov sirup lahko pripravimo na dva načina – s kuhanjem in brez kuhanja. Če sadja ne kuhamo, ohranimo vse vitamine, ki jih je v rdečem ribezu polno. Je pa takšen sirup manj obstojen in se nam bo prej pokvaril. S kuhanjem bomo naredili sirup, ki traja dlje časa, je pa na poti izgubil nekaj nekatere koristne sestavine, kot je vitamin C.

Rdeči ribez (Ribes rubrum L.) vsebuje:

 1. Vitamine: Bogat je z vitaminom C, ki ima antioksidativne lastnosti in pomaga pri ohranjanju zdravega imunskega sistema. Prav tako vsebuje vitamine A, E, K in skupino vitaminov B.
 2. Minerale: Rdeči ribez vsebuje minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, železo in mangan.
 3. Antioksidante: Rdeči ribez je bogat z antioksidanti, kot so flavonoidi, antocianini in polifenoli, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in zmanjšujejo oksidativni stres v telesu.
 4. Prehranske vlaknine: Vsebuje tudi vlaknine, ki so pomembne za prebavo in pomagajo vzdrževati zdrav prebavni sistem.
 5. Sladkorje: Rdeči ribez vsebuje naravne sladkorje, ki prispevajo k sladkemu okusu.

Ne preseneča, da je sirup iz rdečega ribeza med najbolj priljubljenimi sirupi, kar jih daje narava. Imamo ga radi iz več razlogov:

 1. Okus: Rdeči ribez ima osvežilno kiselkast okus, ki je hkrati nekoliko sladek. Ta kombinacija okusov je prijetna in osvežujoča, kar nam ugaja.
 2. Aroma: Poleg okusa ima rdeči ribez tudi intenzivno aromo, ki je prepoznavna in privlačna. Njegova dišeča nota oplemeniti jedi in pijače.
 3. Hranilna vrednost: Rdeči ribez je bogat z vitamini, minerali in antioksidanti, ki pomagajo krepiti imunski sistem in ohraniti zdravje.
 4. Uporabnost v kuhinji: Rdeči ribez je priljubljen v kulinariki zaradi svoje univerzalne uporabe. Uporablja se v različnih sladicah, omakah, marmeladah, sokovih, smoothijih in tudi kot okras na tortah in sladicah. Prav tako se dobro poda k mesnim jedem, solatam in sirom.

Sestavine za ribezov sirup

 • 2 kg ribeza
 • 2 l vode
 • 50 g citronke
 • 1,5 kg sladkorja

Priprava za manj obstojen ribezov sirup

1Prekuhamo vodo in jo ohladimo.

2Ribez operemo, mu odstranimo peclje in ga nad posodo dobro zmečkamo. Pomagamo si s pasirko za pire krompir. Dodamo citronko in prelijemo z ohlajeno vodo. Pustimo počivati 24 ur, da se zmes neha peniti.

3Naslednji dan tekočino precedimo skozi fino cedilko, prekrito z gazo, da odstranimo pečke in kožico. Dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dobljeni sirup prelijemo v čiste steklenice in shranimo, najbolje v hladilniku.

4Ker ga nismo kuhali, nam lahko zavre. Če želimo sirup shraniti za daljše obdobje, ga shranimo v hladilniku.

Če pa želimo sirup, ki bo obstojen dlje časa, je prvi del postopka enak, nakar mu dodamo sladkor.

Priprava za bolj obstojen ribezov sirup

1Prekuhamo vodo in jo ohladimo.

2Ribez operemo, odstranimo peclje in ga nad posodo dobro zmečkamo. Pomagamo si s pasirko za pire krompir. Dodamo citronko in prelijemo z ohlajeno vodo. Pustimo počivati 24 ur, da se zmes neha peniti.

3V precejen sok dodamo sladkor in mešanico pristavimo na ogenj. Med neprestanim mešanjem počasi segrevamo, vendar nam ne sme zavreti. Tako bomo ohranili večino vitaminov. Ko se začne peniti, kar bo približno pri 80 stopinjah Celzija, sirup prelijemo v sterilizirane steklenice in jih dobro zapremo.

4Pokrijemo jih z brisačo in pustimo, da se počasi ohladijo. Hranimo v temnem, hladnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite