Ribezov sirup lahko pripravimo na dva načina. Po prvem sadja ne kuhamo in zato ohranimo vse vitamine.
Sestavine
- 2 kg ribeza
- 2 l vode
- 50 g citronke
- 1,5 kg sladkorja
Priprava za manj obstojen ribezov sirup
1Prekuhamo vodo in jo ohladimo.
2Ribez operemo, mu odstranimo peclje in ga dobro zmečkamo. Pomagamo si s pasirko za pire krompir. Dodamo citronko in prelijemo z ohlajeno vodo. Pustimo stari 24 ur, da se zmes neha peniti.
3Naslednji dan tekočino precedimo skozi gazo, da odstranimo pečke in kožico. Dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dobljeni sirup prelijemo v čiste steklenice in shranimo, najbolje v hladilniku.
4Ker ga nismo kuhali, nam lahko zavre.
Če pa želimo sirup, ki bo obstojen dlje časa, je prvi del postopka enak, nakar mu dodamo sladkor.
Priprava za bolj obstojen ribezov sirup
1Prekuhamo vodo in jo ohladimo.
2Ribez operemo, odstranimo peclje in ga dobro zmečkamo. Pomagamo si s pasirko za pire krompir. Dodamo citronko in prelijemo z ohlajeno vodo. Pustimo stari 24 ur, da se zmes neha peniti.
3V precejen sok dodamo sladkor in mešanico pristavimo na ogenj. Med neprestanim mešanjem počasi segrevamo, vendar nam ne sme zavreti. Tako bomo ohranili večino vitaminov. Ko se začne peniti, kar bo približno pri 80 stopinjah Celzija, sirup prelijemo v sterilizirane steklenice in jih dobro zapremo.
4Pokrijemo jih z brisačo in pustimo, da se počasi ohladijo. Hranimo v temnem, hladnem prostoru.