Istrska pinca

Znam svetuje

Istrska pinca je bogat, sladek in rahel kruh, ki se ga v Istri najpogosteje pripravlja ob velikonoฤnih praznikih. Rumenjaki, maslo, olje, svinjska mast, mleko, lupinica pomaranฤ in limon, rum in vanilja ji dajo ฤudovit okus in vonj.

Pinco lahko ponudimo k tradicionalnemu velikonoฤnemu zajtrku s ลกunko in hrenom, slastna pa je tudi ob kozarcu vina.

Sestavine za istrsko pinco

  • 500 do 600 g pลกeniฤne moke
  • 200 g sladkorne sipe + 2 vaniljeva sladkorja
  • 6 rumenjakov, ogretih na sobno temperaturo
  • 150 g masla + 50 g olja (lahko je oljฤno ali sonฤniฤno)
  • 1 ลพlica svinjske masti
  • 50 g kvasa
  • polnomastno mleko, najmanj 3 dl
  • lupinica neลกkropljene limone in pomaranฤe
  • 0,3 dl ruma
  • 1/2 ลพliฤke soli

Postopek

1Maslo in mast na nizki temperaturi razpustimo, dodamo olje in ohladimo do mlaฤnega.

2Mleko segrejemo do mlaฤnega.

3Kvasec: v majhno skledico nadrobimo kvas, dodamo ลพliฤko sladkorja, nekaj ลพlic mlaฤnega mleka, premeลกamo in pustimo, da lepo vzhaja, zadostovati bi moralo okoli 10 minut.

4V veฤjo skledo veฤkrat presejemo na sobno temperaturo ogreto moko in nanjo drobno naribamo limonino in pomaranฤno lupino, dodamo sol in dobro premeลกamo.

5S sladkorjem in vaniljevim sladkorjem potresemo moko, dodamo rumenjake, kvasec in rum, nato pa vse skupaj premeลกamo s kuhalnico.

6K zmesi prilijemo mlaฤno maลกฤobo, to je stopljeno maslo, svinjsko mast in olje. Pinca oboลพuje razliฤne maลกฤobe! Sestavine na hitro premeลกamo in med nadaljnjim gnetenjem postopoma prilivamo mlaฤno mleko. Za rahlo pinco moramo zamesti bolj redko testo. Ko se testo nekoliko zgosti, ga gnetemo in gnetemo tako dolgo, da zaฤne odstopati od sten posode.

Z gnetenjem testo ogrevamo, zato je gnetenje testa res pomembna faza priprave puhaste pince.

7Posodo z gladkim testom pokrijemo z vlaลพno kuhinjsko krpo oziroma s pokrovko. Testo naj pri sobni temperaturi vzhaja 60โ€“90 minut, narasti mora toliko, da se njegova prostornina podvoji.

8Vzhajano in mehko testo zvrnemo na pomokano delovno povrลกino. Testo razdelimo na 2 dela, ki ju oblikujemo v okrogla hlebฤka. Poloลพimo ju v ustrezna okrogla modela, v katerih naj na toplem vzhajata 1 do 2 uri. Po vrhu hlebฤka naredimo od sredine navzven 3 zareze in ga premaลพemo z blago razลพvrkljanim jajcem.

9Vzhajani pinci poloลพimo v predhodno do okoli 160 stopinj Celzija ogreto peฤico, peฤeta pa naj se pribliลพno pol ure.

ฤŒe vas zanima …

Istrska Tradicija: Istrska pinca je tradicionalna sladica, ki izhaja iz istrske regije v Sloveniji in hrvaลกkem delu Istre. Je del bogate kulturne dediลกฤine te regije.

Prazniฤno Pecivo: Pinci so pogosto povezani z razliฤnimi prazniki, zlasti s veliko noฤjo. Tradicionalno se peฤejo ob posebnih priloลพnostih in druลพinskih sreฤanjih.

Bogata Sestava: Tipiฤna sestava pince vkljuฤuje rozine, orehe, suho sadje in zaฤimbe, ki ji dajejo bogat okus. Ta kombinacija sestavin ustvarja soฤno in aromatiฤno pecivo.

Simbol Dobrodoลกlice: Istrska pinca je vฤasih predstavljala simbol dobrodoลกlice. V goste so jo ponujali kot izraz gostoljubja in prijateljstva.

Unikatna Oblika: Pince imajo pogosto znaฤilno obliko – okroglo, z izboฤenim sredinskim delom. Ta posebna oblika je ena od znaฤilnosti, ki izstopa.

Razliฤne Razliฤice po Istri: Obstajajo razliฤne razliฤice pince glede na krajevne razlike v Istri. Vsak del regije ima lahko svoje tradicionalne prakse pri pripravi te sladice.

Pomembnost Vzhajanja Testa: Pomemben del priprave je vzhajanje testa, kar zagotavlja, da je pinca rahla in puhasta. To vzhajano testo prispeva k posebni teksturi peciva.

Sestavine z Zgodovinskim Pomenom: Uporaba oreลกฤkov, rozin in suhega sadja v pinci lahko sega v zgodovino. Te sestavine so bile nekoฤ dragocene in so predstavljale razkoลกje.

Ponos Istre: Pince so pogosto vir ponosa za prebivalce Istre, saj predstavljajo del njihove kulinariฤne dediลกฤine. Veliko druลพin ima svoje recepte, ki se prenaลกajo iz roda v rod.

Cvetliฤni Okus: Dodatek pomaranฤne lupine ali oranลพnega cvetja v testo lahko pinci doda rahlo cvetliฤno noto, ki popestri okus in vonj sladice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite