Pastirska pita: Klasika okusov in udobja, ta srčna jed predstavlja popolno harmonijo mesnega nadeva, sveže zelenjave in krompirjevega pireja, vse skupaj začinjeno s pridihom začimb. S hrustljavo zlato skorjo na vrhu, pastirska pita obljublja popotovanje nazaj v domače kuhinje in toplo vzdušje.
Ta recept, ki se prenaša iz generacije v generacijo, vas bo očaral z nostalgijo in preprostim užitkom vsakega grižljaja. Pripravite se na kulinarično popotovanje, ki bo vaše brbončice razvajalo s tradicionalnim okusom in toplino vsake plasti pastirske pite.
Sestavine za pastirsko pito
Mleto meso
- 750 g mletega mesa, jagnjetine ali govedine
- 2 večji čebuli
- 3 stroki česna
- 1 steblo zelene
- 2 večja korenčka
- 150 g mladega ali zmrznjenega graha
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 200 ml piščančje juhe, če kuhate z govedino, pa goveje juhe
- 100 ml rdečega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička svežega sesekljanega timijana
- 1 žlička svežega sesekljanega rožmarina
- 1 lovorjev list
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
Pire
- 800 g krompirja
- 50 g masla
- 100 ml mleka
- sol in poper po okusu
- nekaj žlic stopljenega masla za po vrhu
Postopek
1Najprej pripravimo vso zelenjavo, čebulo olupimo in drobno nasekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na majhne koščke, zeleno prav tako narežemo na majhne koščke, česen olupimo in drobno nasekljamo. Grah, če imamo svežega, oluščimo.
2V večji ponvi, taki ki jo lahko postavimo v pečico segrejemo oljčno olje in na njem najprej podušimo čebulo, ki jo malo posolimo. Dušimo nekaj minut, da izpari tekočina, ki jo spusti čebula.
3Dodamo zeleno in korenček in dušimo še pet minut, nato dodamo še česen, ko ta zadiši pa mleto meso. Ob stalnem mešanju dušimo 10 minut, da meso spremeni barvo, nato ga zalijemo z vinom. Na močnem ognju, stalno mešamo toliko časa, da izpari polovica tekočine. Z leseno kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane delčke.
4Zalijemo z jušno osnovo, dodamo mezgo, vse začimbe in grah, znižamo temperaturo. Dušimo še približno pol ure, dokler se omaka ne zgosti, vmes večkrat premešamo.
5Medtem pripravimo še pire. Krompir operemo, olupimo in narežemo na majhne kose. Zalijemo ga s hladno vodo, jo posolimo in kuhamo dokler ne zavre, nato pa še 12-15 minut, odvisno koliko velike kose imamo.
6Krompir odcedimo, vrnemo v lonec, kjer se je kuhal in ga nekaj minut pustimo, da izpari čim več vode.
7Nato ga pretlačimo, da dobimo gladek pire, vmešamo maslo in mleko. Po okusu ga še malo popopramo in posolimo. Pire mora biti dovolj redek, da se bo lepo namazal čez mleto meso, ne pa voden.
8Pečico predgrejemo na 200°C. Mleto meso odstavimo z ognja in po njem razporedimo pire krompir. Premažemo ga z maslom in pečemo 20-25 minut, dokler pire ne postane lepe, zlato rumene barve.
9Postrežemo takoj, najbolje s skledo zelene solate.