Božični polžki

Znam svetuje

Verjamete v Božička? Specite mu te božične polžke, postavite zraven kozarec mleka in brez dvoma 😊 vam pusti darilo.

Sestavine za božične polžke

  • 250 g mehke bele moke
  • 1 pecilni prašek
  • 125 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 1 beljak
  • 10 ml rumove arome
  • 3 žličke rdeče barve za živila
  • 150 g mrvic za sladice – izberemo bele, zelene, rdeče …

Postopek

1Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo v večjo skledo. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, sol, rumovo aromo in jajce. Maslo narežemo na kosmiče in z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika pregnetemo vse sestavine. Nato z rokami zamesimo gladko testo.

2Testo razdelimo na dva enaka dela, enega postavimo za nekaj časa v hladilnik, da ga bomo lažje razvaljali. V drugo polovico vgnetemo rdeče barvilo. Prav tako ga za nekaj časa postavimo v hladilnik.

3Svetlo in rdeče testo razvaljamo na enako velika pravokotnika. Najlažje bomo to naredili med dvema listoma papirja za peko.

4Rdeče testo položimo med dva lista papirja za peko in ga razvaljamo na pol cm debelo ploščo. Enako naredimo s svetlim testom. Z vsakega odstranimo zgornji list papirja, svetlo testo premažemo z beljakom in nanj poveznemo rdeče testo.  Malo pritisnemo z dlani, da se testa sprimeta.

5Odstranimo še zgornjo plast papirja in obrežemo robove, da bodo enakomerni. Začnemo zavijati v svaljek, spodnji papir sproti odstranjujemo. Tako dobljen svaljek zavijemo v plastično folijo in postavimo za eno uro v hladilnik, da bomo testo lažje narezali.

6Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija, 2 pekača obložimo s peki papirjem.

7Na večjem krožniku si pripravimo okrasne mrvice. Rolo testa vzamemo iz hladilnika, odvijemo folijo in  z ostrim nožem narežemo na ½ cm debele kolute, vsakega po robu povaljamo v mrvicah in polagamo na pekač. Med piškoti naj bo vsaj 2 cm razdalje, ker bodo nekoliko narasli.

8Pečemo 10-12 minut, toliko časa, da se svetlo testo rahlo obarva in piškoti omamno zadišijo. Ohladimo, postavimo na krožnik in počakamo na Božička.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite