Velikončni piškoti z marelično marmelado

Znam svetuje

Velikončni piškoti z marelično marmelado bodo poskrbeli, da bo naša praznično okrašena miza še lepša. S temi piškoti v obliki jajčka in še z izrezanimi velikonočnimi figuricami bomo brez dvoma navdušili vse sladkosnedce. Sama peka teh piškotov je precej enostavna, če pri tem sodelujejo še naši najmlajši, pa tudi zabavna.

Sestavine za velikončne piškote z marelično marmelado

  • 300 g mehke bele moke
  • 150 g sladkorja
  • 200 g mehkega masla
  • 1 jajce
  • nastrgana lupinica 1 neškropljene limone
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 200 g marelične marmelade
  • 1 žlica limoninega soka
  • sladkor v prahu za posip
  • vaniljev sladkor

Postopek

1Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo na delovno površino. Na sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor, jajce, sol, cimet in limonino lupinico. Na rob narežemo kosmiče masla. S hladnimi rokami dobro zgnetemo gladko testo, zavijemo ga v folijo in postavimo za dve uri v hladilnik, da ga bomo lažje razvaljali.

2Pekač obložimo s peki papirjem, pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija.

3Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo na 3 mm debelo ploščo. Pripravimo si  modelčke za izrezovanje oblik. Večji naj bo v obliki jajca, manjši pa katerekoli oblike, zajčki, zvezdice, krogci … Pustimo domišljiji prosto pot.

4Iz testa z večjim modelčkom izdolbemo piškote jajčaste oblike, polovici izdolbemo še figurico na sredini. Kar nam ostane testa, ponovno zvaljamo in izdolbemo. Iz navedenih sestavin dobimo približno 25 kosov celih in 25 kosov z luknjico.

5V primerni razdalji jih polagamo na pekač in pečemo v ogreti pečici 12-15 minut, da se zlato rumeno obarvajo in zadišijo.

6V lončku segrejemo marmelado, ki smo ji dodali žlico limoninega soka, da dobimo lepo mazljivo zmes. Še tople piškote (brez luknje) namažemo z marmelado, čez damo piškot z izrezano figurico in ga dobro pritisnemo, da se zlepita. V luknjico na sredini lahko dodamo še kapljico marmelade.

7Na koncu sladkor v prahu pomešamo z vaniljevim sladkorjem in ga čez cedilo posujemo po piškotih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite