Istrska pinca

Znam svetuje

Istrska pinca je bogat, sladek in rahel kruh, ki se ga v Istri najpogosteje pripravlja ob velikonočnih praznikih. Rumenjaki, maslo, olje, svinjska mast, mleko, lupinica pomaranč in limon, rum in vanilja ji dajo čudovit okus in vonj.

Pinco lahko ponudimo k tradicionalnemu velikonočnemu zajtrku s šunko in hrenom, slastna pa je tudi ob kozarcu vina.

Sestavine za istrsko pinco

  • 200 g sladkorne sipe + 2 vaniljeva sladkorja
  • 6 rumenjakov, ogretih na sobno temperaturo
  • 150 g masla + 50 g olja (lahko je oljčno ali sončnično)
  • 1 žlica svinjske masti
  • 50 g kvasa
  • polnomastno mleko, najmanj 3 dl
  • lupinica neškropljene limone in pomaranče
  • 0,3 dl ruma
  • 1/2 žličke soli

Postopek

1Maslo in mast na nizki temperaturi razpustimo, dodamo olje in ohladimo do mlačnega.

2Mleko segrejemo do mlačnega.

3Kvasec: v majhno skledico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, nekaj žlic mlačnega mleka, premešamo in pustimo, da lepo vzhaja, zadostovati bi moralo okoli 10 minut.

4V večjo skledo večkrat presejemo na sobno temperaturo ogreto moko in nanjo drobno naribamo limonino in pomarančno lupino, dodamo sol in dobro premešamo.

5S sladkorjem in vaniljevim sladkorjem potresemo moko, dodamo rumenjake, kvasec in rum, nato pa vse skupaj premešamo s kuhalnico.

6K zmesi prilijemo mlačno maščobo, to je stopljeno maslo, svinjsko mast in olje. Pinca obožuje različne maščobe! Sestavine na hitro premešamo in med nadaljnjim gnetenjem postopoma prilivamo mlačno mleko. Za rahlo pinco moramo zamesti bolj redko testo. Ko se testo nekoliko zgosti, ga gnetemo in gnetemo tako dolgo, da začne odstopati od sten posode.

Z gnetenjem testo ogrevamo, zato je gnetenje testa res pomembna faza priprave puhaste pince.

7Posodo z gladkim testom pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo oziroma s pokrovko. Testo naj pri sobni temperaturi vzhaja 60–90 minut, narasti mora toliko, da se njegova prostornina podvoji.

8Vzhajano in mehko testo zvrnemo na pomokano delovno površino. Testo razdelimo na 2 dela, ki ju oblikujemo v okrogla hlebčka. Položimo ju v ustrezna okrogla modela, v katerih naj na toplem vzhajata 1 do 2 uri. Po vrhu hlebčka naredimo od sredine navzven 3 zareze in ga premažemo z blago razžvrkljanim jajcem.

9Vzhajani pinci položimo v predhodno do okoli 160 stopinj Celzija ogreto pečico, pečeta pa naj se približno pol ure.

Če vas zanima …

Istrska Tradicija: Istrska pinca je tradicionalna sladica, ki izhaja iz istrske regije v Sloveniji in hrvaškem delu Istre. Je del bogate kulturne dediščine te regije.

Praznično Pecivo: Pinci so pogosto povezani z različnimi prazniki, zlasti s veliko nočjo. Tradicionalno se pečejo ob posebnih priložnostih in družinskih srečanjih.

Bogata Sestava: Tipična sestava pince vključuje rozine, orehe, suho sadje in začimbe, ki ji dajejo bogat okus. Ta kombinacija sestavin ustvarja sočno in aromatično pecivo.

Simbol Dobrodošlice: Istrska pinca je včasih predstavljala simbol dobrodošlice. V goste so jo ponujali kot izraz gostoljubja in prijateljstva.

Unikatna Oblika: Pince imajo pogosto značilno obliko – okroglo, z izbočenim sredinskim delom. Ta posebna oblika je ena od značilnosti, ki izstopa.

Različne Različice po Istri: Obstajajo različne različice pince glede na krajevne razlike v Istri. Vsak del regije ima lahko svoje tradicionalne prakse pri pripravi te sladice.

Pomembnost Vzhajanja Testa: Pomemben del priprave je vzhajanje testa, kar zagotavlja, da je pinca rahla in puhasta. To vzhajano testo prispeva k posebni teksturi peciva.

Sestavine z Zgodovinskim Pomenom: Uporaba oreščkov, rozin in suhega sadja v pinci lahko sega v zgodovino. Te sestavine so bile nekoč dragocene in so predstavljale razkošje.

Ponos Istre: Pince so pogosto vir ponosa za prebivalce Istre, saj predstavljajo del njihove kulinarične dediščine. Veliko družin ima svoje recepte, ki se prenašajo iz roda v rod.

Cvetlični Okus: Dodatek pomarančne lupine ali oranžnega cvetja v testo lahko pinci doda rahlo cvetlično noto, ki popestri okus in vonj sladice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite