Zelje, belo ali rdeฤe, je resda jesenska zelenjava, a nam je zaradi modernega naฤina pridelave in skladiลกฤenja dosegljivo v vseh letnih ฤasih. Njegovo znanstveno ime je Brassica oleracea, poznamo pa ga ลพe iz prazgodovine.
Sodi med kriลพnice oziroma kapusnice. Vsebuje zelo veliko vitaminov in mineralov. Med vitamini izstopajo folna kislina in drugi vitamini B-kompleksa, razen B 12. Od mineralov v zelju najdemo kalij, magnezij, kalcij, mangan, ลพelezo, kobalt, baker, cink, fosfor, selen, klor, jod in veliko ลพvepla. Med drugimi sekundarnimi rastlinskimi metaboliti so najpomembnejลกi glukozinolati.
Glukozinolati so ลพveplove spojine z ostrim vonjem, grenkim okusom in aromo po ลพveplu, v prehrani pa so pomembni, ker imajo antikancerogen uฤinek.
Zelje ima tudi antioksidante, kot so vitamini C, E in A. Ti prepreฤujejo razvoj degenerativnih bolezni, ลกฤitijo celice pred poลกkodbami in deluje varovalno na srฤno-ลพilni sistem.
Da bi ohranjali naลกe zdravje, zauลพijmo dve do tri porcije zelja na teden.
Surovo ali kislo
Zelje je najbolje uลพivati surovo v obliki soka ali v solati, saj ฤisti naลกo prebavo. Recept za pripravo soka iz zelja najdete na tej povezavi https://znam.si/uporabni-nasveti/sok-iz-svezega-zelja/.
S kisanjem zelju podaljลกamo rok uporabnosti. Poveฤa se vsebnost vitaminov B2, B6, K, holina in ลพeleza, zmanjลกa pa koliฤina vitamina B1, folne kisline in vitamina C.
Kljub temu pa je ฤez zimo kislo zelje ลกe vedno pomemben vir vitamina C in folne kisline. Uporabljamo ga kot samostojno jed, prilogo ali dodatek enolonฤnicam, juham in solatam. Na Slovenskem ga najraje uลพivamo kot joto, sarmo ali v obliki peฤenice z zeljem.
Kako ga kisamo?
Zelje naribamo, mu glede na teลพo dodamo 2,5 % soli in zaฤimbe po ลพelji, najraje kumino ali janeลพ. Zaradi soli zelje izloฤi vodo in ustvari tekoฤino, v kateri se lahko odvija proces kisanja. Sol obenem prepreฤi razvoj ลกkodljivih bakterij, ki bi lahko pokvarile zelje, in ohrani hrustljavost, ker prepreฤi delovanje encimov, ki povzroฤajo mehฤanje.
Kdaj si ga privoลกฤimo?
Ne le, da zelje pomaga pri prepreฤevanju nastanka rakavih obolenj (rak ลพelodca, ฤrevesa, pljuฤ in koลพe), ampak tudi pospeลกuje presnovo ogljikovih hidratov, zmanjลกuje stres, krepi imunski sistem, zmanjลกuje raven holesterola v krvi, lajลกa ลพelodฤne razjede, ฤisti debelo ฤrevo.
Zelje spodbuja delovanje trebuลกne slinavke in vseh drugih ลพlez, zato je priporoฤljivo za sladkorne bolnike. ฤe ga jemo zveฤer, nas pomirja.
Zeljne liste polagamo na boleฤe dele na koลพi ali udih. Liste najprej eno uro namakamo v okisani vodi ali oljฤnem olju, nakar jih poloลพimo na rane, ekceme, razjede, razpoke, opekline ali na dele, kjer ฤutimo revmatske boleฤine.
Zelje je koristno tudi pri vnetjih grla ali ob izgubi glasu. Pomagamo si tako, da sveลพe zelje zmiksamo do gostega soka in popijemo.
Rdeฤe zelje iz zemlje ฤrpa veliko selena, zato je priporoฤljivo za uravnavanje delovanja ลกฤitnice.
Zanimivost
… zelje je Hipokrat priporoฤal srฤnim bolnikom in tistim, ki so imeli prebavne teลพave. Rimljani, Kelti in Germani so ga uporabljali za celjenje gnojnih ran. Kitajci so ga dodajali v riลพevo vino, da je postalo okusnejลกe.
