Zelje – surovo in kislo

Znam svetuje

Zelje, belo ali rdeฤe, je resda jesenska zelenjava, a nam je zaradi modernega naฤina pridelave in skladiลกฤenja dosegljivo v vseh letnih ฤasih. Njegovo znanstveno ime je Brassica oleracea, poznamo pa ga ลพe iz prazgodovine.

Sodi med kriลพnice oziroma kapusnice. Vsebuje zelo veliko vitaminov in mineralov. Med vitamini izstopajo folna kislina in drugi vitamini B-kompleksa, razen B 12. Od mineralov v zelju najdemo kalij, magnezij, kalcij, mangan, ลพelezo, kobalt, baker, cink, fosfor, selen, klor, jod in veliko ลพvepla. Med drugimi sekundarnimi rastlinskimi metaboliti so najpomembnejลกi glukozinolati.

Glukozinolati so ลพveplove spojine z ostrim vonjem, grenkim okusom in aromo po ลพveplu, v prehrani pa so pomembni, ker imajo antikancerogen uฤinek.

Zelje ima tudi antioksidante, kot so vitamini C, E in A. Ti prepreฤujejo razvoj degenerativnih bolezni, ลกฤitijo celice pred poลกkodbami in deluje varovalno na srฤno-ลพilni sistem.

Da bi ohranjali naลกe zdravje, zauลพijmo dve do tri porcije zelja na teden. 

Surovo ali kislo

Zelje je najbolje uลพivati surovo v obliki soka ali v solati, saj ฤisti naลกo prebavo. Recept za pripravo soka iz zelja najdete na tej povezavi https://znam.si/uporabni-nasveti/sok-iz-svezega-zelja/.

S kisanjem zelju podaljลกamo rok uporabnosti. Poveฤa se vsebnost vitaminov B2, B6, K, holina in ลพeleza, zmanjลกa pa koliฤina vitamina B1, folne kisline in vitamina C.

Praลพeno kislo zelje

Kljub temu pa je ฤez zimo kislo zelje ลกe vedno pomemben vir vitamina C in folne kisline. Uporabljamo ga kot samostojno jed, prilogo ali dodatek enolonฤnicam, juham in solatam. Na Slovenskem ga najraje uลพivamo kot joto, sarmo ali v obliki peฤenice z zeljem.

Kako ga kisamo?

Zelje naribamo, mu glede na teลพo dodamo 2,5 % soli in zaฤimbe po ลพelji, najraje kumino ali janeลพ. Zaradi soli zelje izloฤi vodo in ustvari tekoฤino, v kateri se lahko odvija proces kisanja. Sol obenem prepreฤi razvoj ลกkodljivih bakterij, ki bi lahko pokvarile zelje, in ohrani hrustljavost, ker prepreฤi delovanje encimov, ki povzroฤajo mehฤanje.

Kdaj si ga privoลกฤimo?

Ne le, da zelje pomaga pri prepreฤevanju nastanka rakavih obolenj (rak ลพelodca, ฤrevesa, pljuฤ in koลพe), ampak tudi pospeลกuje presnovo ogljikovih hidratov, zmanjลกuje stres, krepi imunski sistem, zmanjลกuje raven holesterola v krvi, lajลกa ลพelodฤne razjede, ฤisti debelo ฤrevo.

Zelje spodbuja delovanje trebuลกne slinavke in vseh drugih ลพlez, zato je priporoฤljivo za sladkorne bolnike. ฤŒe ga jemo zveฤer, nas pomirja.

Zeljne liste polagamo na boleฤe dele na koลพi ali udih. Liste najprej eno uro namakamo v okisani vodi ali oljฤnem olju, nakar jih poloลพimo na rane, ekceme, razjede, razpoke, opekline ali na dele, kjer ฤutimo revmatske boleฤine.

Zelje je koristno tudi pri vnetjih grla ali ob izgubi glasu. Pomagamo si tako, da sveลพe zelje zmiksamo do gostega soka in popijemo.

Rdeฤe zelje iz zemlje ฤrpa veliko selena, zato je priporoฤljivo za uravnavanje delovanja ลกฤitnice.

Kremna juha iz jajฤevcev

Zanimivost

… zelje je Hipokrat priporoฤal srฤnim bolnikom in tistim, ki so imeli prebavne teลพave. Rimljani, Kelti in Germani so ga uporabljali za celjenje gnojnih ran. Kitajci so ga dodajali v riลพevo vino, da je postalo okusnejลกe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite