Sveža, preprosta in okusna rižota, ki je prava spomladanska poslastica. Kopriva je bogata z vitamini, minerali in aminokislinami, zato je dobrodošla na naših mizah.
Sestavine
- 400 g riža
- 250 vršičkov mlade koprive
- 2 šalotki
- 1,3 litra zelenjavne jušne osnove
- 1 dl suhega belega vina
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 neškropljena limona
- 1 žlička soli
- 40 g masla
- 30 g sveže naribanega parmezana
Postopek
1Koprivam odstranimo stebla in uporabimo samo mlade vršičke. Operemo jih s hladno vodo. S koprivami delajte v rokavicah, da vas ne opečejo. Liste drobno nasekljamo, prav tako nasekljamo tudi šalotki. Limono najprej naribamo, nato pa iztisnemo sok. Jušno osnovo zavremo.
2V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popražimo šalotko. Ko postekleni, dodamo koprive in posolimo. Dušimo nekaj minut, nato dodamo opran riž. Ob stalnem mešanju ga prepražimo, da postekleni, nato ga zalijemo z belim vinom in sokom polovice limone. Dodamo še naribano lupinico in dušimo, da povre polovica tekočine in ves alkohol.
3Zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove in premešamo. Ko se riž preveč posuši, dodamo naslednjo zajemalko juhe. To ponavljamo toliko časa, da je riž kuhan, kar traja približno 20 minut. Nekaj minut prej dolijemo še preostali limonin sok, dobro premešamo in odstavimo z ognja.
4V rižoto primešamo maslo in parmezan in pustimo pokrito dve minuti, da se sprostijo vsi okusi. Postrežemo lahko kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu z žara.