Bananin kruh s polnozrnato moko

Znam svetuje

Ta sočen in zdrav bananin kruh s polnozrnato moko je odličen način kako izkoristiti zrele banane, ki bi sicer končale na smeti. Z dodatkom polnozrnate moke mu dodamo bogat okus in hranljive vrednosti. Priprava je enostavna, rezultat pa je dišeča poslastica, ki bo navdušila še tako zahtevne jedce – beri otroke 😊  Zamesimo to čudovito sladico in pustimo pečici, da napolni prostor z omamnim vonjem.  

Ali poznate razlike med zrelimi in še nekoliko zelenimi bananami?

Zelene banane vsebujejo več škroba in manj sladkorja kot zrele banane, kar pomeni, da imajo nižji glikemični indeks. To je lahko prednost za tiste, ki želijo nadzorovati raven sladkorja v krvi. Zelene banane vsebujejo odporni škrob, ki deluje kot probiotik in hrani koristne bakterije v črevesju. Okus zelenih banan je bolj škroben in manj sladek v primerjavi z zrelimi bananami.

Zrele banane vsebujejo več antioksidantov, vključno z vitaminom C, ki se poveča med zorenjem. Ko banana dozori, se škrob pretvori v sladkor, zaradi česar postane slajša. To je odličen vir hitre energije. Zrele banane so lažje prebavljive, kar je lahko prednost za tiste z občutljivimi želodci.

Sestavine za bananin kruh s polnozrnato moko

  • 3 zrele banane
  • 2 jajci
  • 100 ml oljčnega olja
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 60 ml mandljevega mleka (ali kateregakoli drugega rastlinskega mleka)
  • 220 g polnozrnate moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 banana za dekoracijo – lahko izpustimo

Postopek

1Predgrejte pečico na 180 °C. Pekač za kruh velikosti približno 30 X 15 cm obložimo s peki papirjem ali ga namastimo in pomokamo.

2Banane olupimo in v večji skledi dobro pretlačimo z vilicami.  Jajci in sladkor z električnim mešalnikom penasto zmešamo. Dodamo še oljčno olje in dobro premešamo.  

3Jajčno mešanico vlijemo k bananam, dodamo še vaniljo in rastlinsko mleko in premešamo, da da se vse sestavine dobro združijo.

4V drugi posodi zmešamo polnozrnato moko, sodo bikarbono, cimet in sol.

5Postopoma dodajamo suhe sestavine k mokrim in mešamo, dokler ne dobimo enotne zmesi. Z mešanjem ne pretiravamo, da kruh ne postane gumijast. Zmes prelijemo v pripravljen pekač za kruh in poravnamo po vrhu.

6Banano, ki smo jo namenili za dekoracijo,  olupimo, vzdolž prerežemo na polovico in položimo s prerezano stranjo na vrh testa.

7Pečemo v predhodno ogreti pečici 55-65 minut. Ali je kruh pečen preverimo z zobotrebcem tako, da ga zapičimo v sredino, ko ga izvlečemo mora ostati čist.  

8Ko je kruh pečen, pustimo, da se malo ohladi v pekaču, nato pa ga prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladi.

Nasvet

Testu lahko dodamo poljubne dodatke, oreščke, čokoladne kapljice, da še popestrimo okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite