Francoska sladka pita, ki je zelo hitra in enostavna za pripravo, hkrati pa je okusna, zato vas bo navdušila. Uporabimo lahko poljubno sadje, mi smo pito pripravili z breskvami in malinami.
Sestavine
Testo
- 250 g moke
- 150 g masla
- 70 g rjavega sladkorja
- ščepec soli
- mrzla voda po potrebi
Nadev
- 3 breskve
- 250 g malin
- 30 g rjavega sladkorja
- 1 vaniljev sladkor (burbonska vanilja)
- sok polovice limone
Postopek
1Breskve narežemo na tanjše krhlje, damo v posodo in primešamo oba sladkorja in limonin sok. Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.
2Testo vzamemo iz hladilnika in razvaljamo v približno 40 cm širok krog, debelina testa naj bo približno 3 – 4 mm. Testo preložimo na pladenj obložen s peki papirjem, lahko pa testo, da nam bo lažje, valjamo kar na peki papirju.
3Breskve polagamo na testo, pustimo 5 do 7 centimetrov roba in na sredino damo maline. Nekaj svežih malin prihranimo za okrasitev.
4Rob zavihamo čez nadev in ga premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C približno 45 minut, da se zlatorumeno zapeče. Malo ohlajeno okrasimo z malinami in po želji posipamo s sladkorjem v prahu. Postrežemo mlačno, najbolje s kepico vaniljevega sladoleda.