Štorovke z jajci

Znam svetuje

Štorovke z jajci, okusno in enostavno pripravljeno kosilo ali malica. Jesen je čas, ko nam narava podari okusne gozdne dobrote, med drugimi tudi gobe, ki so precej pogosto na naših krožnikih.

Štorovk poznamo več vrst, pri nas rastejo predvsem sivorumene in črnomekinaste mraznice oziroma štorovke. So parazitske gobe, ki  rastejo v šopih na štorih ter koreninah tako iglavcev kot listavcev. V sadovnjakih in gozdovih te parazitske gobe naredijo ogromno  škodo, za njih velja pregovor: »Štorovke rastejo na štorih, če ga ni, ga pa naredijo«.

Pri nabiranju pa moramo biti previdni, da jih ne zamenjamo za podobne gobe iz rodu kučmic, saj je med njimi smrtno strupena obrobljena kučmica.

Štorovka je pogojno užitna goba, surova je nekoliko strupena ali vsaj neužitna. Vsebuje beljakovinske toksine, ki pa se s prekuhavanjem uničijo. 

Sestavine za štorovke z jajci

  • približno 300 g štorovk, ali kolikor jih imate
  • 4 jajca
  • 1 večja nasekljana čebula
  • 3 stroki nasekljanega česna
  • 1 večji šopek svežega peteršilja
  • 1 žlička posušenega ali svežega timijana
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper

Postopek

1Štorovke očistimo, pri starejših uporabimo samo klobučke, ker so beti velikokrat žilavi, mlade pa uporabimo cele. Stresemo jih v vrelo vodo in kuhamo 10 minut, odcedimo in vodo v kateri so se kuhale zavržemo.

2Na srednje močnem ognju v ponvi segrejemo oljčno olje in na  njem najprej pocvremo čebulo, ko ta postekleni, pa dodamo še česen, timijan in peteršilj. Nekaj peteršilja prihranimo za konec.

3V ponev stresemo še kuhane in odcejene štorovke in pri zmerni temperaturi dušimo približno 5 minut.

4Medtem v skledi rahlo stepemo jajca, samo toliko, da se beljak ne vidi več in jih nekoliko posolimo in popopramo.

5Stepena jajca počasi vlivamo v ponev s štorovkami in dobro premešamo.

6Kuhamo še približno 3 minute, dokler jajca ne zakrknejo, pri tem ves čas nežno mešamo, najlažje z lopatico obračamo od spodaj navzgor.

7Jajčka poskusimo, če je potrebno še malo posolimo ali popopramo, okrasimo s sveže nasekljanim peteršiljem in takoj postrežemo.

8Za štorovke z jajci lahko uporabimo še kakšna druga zelišča, recimo koprc, baziliko, tudi rožmarin ali muškatni orešček.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite