Boršč je gosta juha, znana v ruski, ukrajinski in poljski kuhinji. Privoščimo si jo z obvezno žlico kisle smetane.
Sestavine
- 0,75kg rdeče pese
- 1/2 kilograma zelja
- 300 g krompirja
- 125 g paradižnika
- 1/2 kilograma korenja
- 1 čebula
- 1 liter in 1/2 jušne osnove (najbolj zelenjavne)
- koper (tri, štiri vejice)
- 2 žlici sladkorja,
- 2 žlici vinskega kisa
- peteršilj za dekoracijo
- 2 ščepa soli, ščep popra
Postopek
1Olupljeno peso narežemo na kocke, eno od njih pa debelo naribamo, da bo omogočila bolj gosto strukturo jedi in intenzivnejšo barvo. Naribano peso prihranimo za konec.
2Zelje narežemo, krompir nakockamo, čebulo pa drobno sesekljamo. Paradižnikom odstranimo semena in jih, če se le da, olupimo. Korenje ostrgamo in nakockamo.
3Tako pripravljeno zelenjavo damo v lonec in zalijemo z juho. Počasi zavremo in na srednjem ognju kuhamo dobre pol ure, da se zelenjava zmehča.
4Koper sesekljamo skupaj s sladkorjem, zmešamo s kisom in dodamo v posodo, v kateri se kuha zelenjava. Kuhamo še kakšnih deset minut, nato dodamo še naribano peso. Pustimo počivati nekaj minut. Postrežemo okrašeno s sesekljanim petršiljem. Lepo se prileže tudi žlica kisle smetane.