Skutini njoki s šparglji

Znam svetuje

Skutini njoki s šparglji so jed, kjer lahko z malo truda pričarate odlično kosilo. Edini pogoj je, da imate radi šparglje in njoke, seveda.

Skutinim njokom pravimo kar njoki lene gospodinje 😊, saj za pripravo porabimo veliko manj časa in truda, kot za pripravo krompirjevih.

Sestavine za skutine njoke s šparglji

Njoki

  • 2 rumenjaka
  • 100 g ostre moke
  • 300 g nepasirane skute
  • 40 g stopljenega masla
  • 1 žlička soli

Omaka

  • 300 g divjih špargljev
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 200 ml sladke smetane
  • 25 g masla
  • sol
  • poper

Postopek

1 Špargljem odlomimo lesene dele in jih povežemo v ohlapen šopek. V večjem loncu zavremo štiri litre vode, krop osolimo in vanj postavimo šopek špargljev tako, da vršički gledajo iz vode. Pokrite kuhamo do mehkega, 4-5 minut. Odcedimo, splaknemo pod hladno vodo in odlomimo vršičke. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji, prihranimo, saj bomo v njej skuhali njoke.

2Pripravimo njoke. V skledo damo skuto, sol in maslo. Dobro premešamo, nato dodamo še rumenjaka in moko.  Na hitro zgnetemo gladko testo. Če se testo še lepi, dodamo še malo moke.

3Od testa vzamemo tretjino, na pomokani deski oblikujemo za prst debel svaljek in ga narežemo na približno 1 cm široke koščke.

4Svaljke odlagamo na pomokan pladenj in nadaljujemo s postopkom, dokler ne porabimo vsega testa.

5Zavremo vodo, v kateri smo skuhali šparglje, in vanjo stresemo pripravljene svaljke. Kuhajo se približno 6-7 minut, odvisno od velikosti. Ko priplavajo na vrh, jih pustimo še minutko ali dve, nato jih s penovko poberemo iz kropa ter odlagamo na cedilo.

6Medtem pripravimo še omako. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V ponev razpustimo maslo, nanj stresemo nasekljano čebulo in jo malo posolimo. Pražimo pet minut, nato dodamo še česen. Dušimo minutko, zatem dodamo še šparglje brez vršičkov.

7Posolimo, popopramo in na zmernem ognju podušimo. Dodamo še parmezan in zalijemo s smetano. Vremo nekaj minut, da se omaka nekoliko zgosti in okusi dobro povežejo. Če je omaka pregosta, jo malo razredčimo z vodo, v kateri so se kuhali njoki.

8Čisto na koncu dodamo še vršičke. Premešamo in prelijemo po kuhanih njokih. Skutini njoki s šparglji bodo še boljši, če jih po vrhu izdatno potresemo s sveže naribanim parmezanom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite