Trdo kuhano jajce

Znam svetuje

Jajca lahko kuhamo v treh različnih stopnjah: mehko, poltrdo (voščeno mehko) in trdo. Vse je seveda odvisno od časa kuhanja. Pri mehko kuhanih jajcih rumenjak ostane tekoč, beljak pa mehek ali pa tudi še nekoliko tekoč; pri poltrdo kuhanih jajcih je beljak čvrst, rumenjak pa še mehak; pri trdo kuhanih jajcih pa sta beljak in rumenjak čvrsta.

V mehko kuhamo le povsem sveža jajca, saj rumenjak med kuhanjem ne preseže temperature 73 stopinj Celzija, pri kateri se v jajcu uničijo vse bakterije (tudi salmonela).

Najprimernejša jajca za pripravo mehko kuhanih jajc so stara od 4 do 10 dni. Če pripravljamo poltrda ali trdo kuhana jajca, pa lahko uporabimo tudi starejša jajca.

Ko kuhamo jajca, moramo upoštevati nekaj preprostih navodil:

  • Med kuhanjem morajo biti jajca povsem pokrita z vodo (nivo vode naj bo za 3 ali 4 centimetre nad nivojem jajc).
  • Da jajčna lupina med kuhanjem ne poči, jajca pred kuhanjem ogrejemo na sobno temperaturo. Če nimamo časa čakati celo uro, da se ogrejejo, jih za 5 minut položimo v posodo s toplo vodo.
  • Da se bodo jajca lažje lupila, je bolje, da ne uporabimo povsem svežih jajc, vodi pa dodamo sol.
  • Ena žlica kisa, ki jo dodamo v vodo, prepreči, da se med kuhanjem beljak izlije, če se na lupini pojavijo razpoke.

Jajca lahko kuhamo tako, da jih previdno položimo v vrelo vodo. Tako preprečimo, da bi jajčna lupina počila in beljak postal žilav. Lahko pa jih položimo tudi v hladno vodo in čas kuhanja merimo od trenutka, ko voda zavre.

Pravilno kuhana jajca lahko pripravimo le, če zelo natančno odmerimo čas kuhanja. V pomoč naj vam bo spodnja tabela.

Čas kuhanja jajc v vreli vodi:

  • mehko kuhana jajca: 3 – 4 minute
  • poltrdo kuhana jajca: 5 – 6 minut
  • trdo kuhana jajca: 8 – 10 minut

Tako kot pri shranjevanju svežih jajc je tudi pri shranjevanju kuhanih jajc potrebna previdnost. Mehko kuhana jajca moramo takoj porabiti; neolupljena poltrdo ali trdo kuhana jajca lahko v hladilniku hranimo 4 dni; olupljena trdo kuhana jajca pa hranimo v hladni vodi v hladilniku največ 2 dni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite