Da bo zima bolj okusna, je domači ajvar pravi spremljevalec.
Sestavine
- 4 čebule
- 3 kg rdeče paprike
- 3 rdeče ostre feferone (lahko tudi brez njih, če ne želimo pekočega ajvarja)
- 3 stroke česna
- 5 dcl gorčice
- 2,5 dcl kisa za vlaganje
- 2,5 dcl vode
- 2,5 dcl oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
Priprava
1Papriko dobro operemo pod vodo, odstranimo oziroma očistimo semena, isto naredimo s feferoni. Vse skupaj na drobno zmeljemo. V veliko posodo dodamo še ostale sestavine in dobro premešamo.
2Ko zmes zavre, jo pustimo, da vre 20 minut – medtem jo stalno mešajmo.
3Z ajvarjem napolnimo očiščene in segrete kozarce za vlaganje in jih dobro zaprimo. Pokrijmo jih z odejo in pustimo, da se ohladijo. Kozarce ajvarja hranimo v hladnem prostoru.