Morda vas zanima

- Oglas -

Breskova bovla je odlična ohladitev z breskvami v vinu ali penini ob vročih večerih.

Sestavine

  • 1 kg breskev
  • steklenica ohlajene penine ali belega vina
  • sok 1 limone
  • 5 jedilnih žlic kristalnega sladkorja, še raje v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • nekaj listkov mete

Priprava

1Breskve olupimo. Če nam ne gre, jih zarežemo z nožkom in na kratko položimo v kipečo vodo. Poberemo jih ven, damo pod hladno vodo in zdaj bi moralo iti zlahka. Narežemo jih na majhne koščke, res takšne za grižljaj. Izberemo lepo, po možnosti prosojno skledo, da bodo barve bovle prišle do izraza. Namesto v skledo lahko damo breskve tudi v steklen vrč.

2Breskve pokapljamo s sokom limone, tako ne bodo potemnele in bodo ostale lepe rožnato-oranžne barve. Posujemo jih še s sladkorjem in damo za 2 uri v hladilnik. Nato jih zalijemo z ohlajeno penino ali vinom ter vse skupaj premešamo in damo nazaj za vsaj 1 uro v hladilnik.

3Če ste se bovle lotili tik pred zdajci, ko bi morali gostje potrkati na vrata, ji bo pol ure hladilnika za prvo silo dovolj. Če jo boste pustili več ur, bo najbolje, saj se bodo vsi sokovi lepo prepojili in ohladili. Pred serviranjem lahko dodamo sveže liste mete in po želji malo zdrobljenega ledu.

4Za pripravo bovle lahko uporabite vsako sveže, aromatično sadje: melone, marelice, nektarine, borovnice, maline, jagode …, še boljši okus pa ji doda kakšen liker, kot je marelični, hruškov, pomarančni ali pa konjak.

5Če se odločimo za žgane pijače, jih lahko premeteno uporabimo. Vanje namreč damo marinirati sadje. Koščke, na primer, breskev naložimo v skledo, potresemo s sladkorjem, dolijemo žganje in nekaj časa pustimo, naj stoji. Peneče vino dolijemo tik pred postrežbo.

6Breskve lahko čez noč mariniramo tudi v vinu. Narežemo jih na krhlje, zalijemo s toliko vina, da so lepo pokrite, naslednji dan pa nadaljujemo po receptu.

7Iz steklene sklede bovlo zajemamo z zajemalko, po možnosti prav tako stekleno, in pri tem ne pozabimo na nekaj koščkov sadja. V njih je koncentrirano vse, kar smo dali v bovlo s penino vred.

Nasvet

8Če delamo bovlo za otroke, namesto vina dodajmo mineralno vodo. Če pa v pijačo damo kocke ledu, dobimo ameriško bovlo. Čin!

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad