Ajvar iz pečenih paprik in jajčevcev

Znam svetuje

Ajvar iz pečenih paprik in jajčevcev je okusna in tradicionalna balkanska jed, ki navdušuje s svojo bogato aromo in kremasto teksturo. Ta recept ponuja preprost, a izjemen način priprave ajvarja, ki bo brez dvoma presegel vaša pričakovanja.

S pečenimi rdečimi paprikami, sočnimi jajčevci in dodatkom česna ter limoninega soka boste ustvarili okusen namaz, ki se odlično poda na kruh ali kot priloga k različnim jedem.

Ko kupujemo paprike in jajčevce izberemo zrele, zdrave plodove, koža ne sme biti ovela, temveč čvrsto napeta.

Sestavine za ajvar iz pečenih paprik in jajčevcev

  • 4 rdeče paprike
  • 2 jajčevca
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička soli (ali po okusu)
  • 1/2 žličke sveže mletega črnega popra (ali po okusu)
  • sok 1 limone (po okusu)

Postopek

1V pečici segrejte žar na najvišjo temperaturo ali uporabite žar na oglje. Paprike in jajčevce operite in jih dajte na rešetko žara. Pecite jih, občasno obračajte, dokler koža paprike in jajčevci ne začne črniti in odstopati, kar traja približno 15-20 minut.

2Ko so paprike in jajčevci pečeni, jih stresite v veliko skledo in pokrijte s prozorno folijo ali vrečko za živila. Pustite jih stati približno 10-15 minut. To bo olajšalo lupljenje. Počasi in previdno odstranite kožo paprik in jajčevcev. Odstranite tudi semena in notranje dele.

3Narežite paprike in jajčevce na majhne koščke in jih dajte v mešalnik ali kuhinjski robot. Dodajte oljčno olje, strt česen, sol, poper in sok limone. Mešajte vse sestavine, dokler ne dobite gladkega pireja. Po potrebi dodajte več soli, popra ali limoninega soka po okusu.

4Če želite, da ajvar ostane dalj časa svež, ga lahko pretresete v sterilizirane kozarce in jih zaprete. Pred tem se prepričajte, da so kozarci in pokrovi popolnoma čisti.

5Kozarce s steriliziranimi pokrovi postavite v vrelo vodo za nekaj minut, da jih dodatno sterilizirate, nato pa jih pokrijte in pustite, da se ohladijo.

Nasvet …

Vaš ajvar iz pečenih paprik in jajčevcev je pripravljen! Lahko ga postrežete kot namaz na kruhu, prigrizek s feta sirom ali kot prilogo k različnim jedem. Uživajte!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite