Ajvar iz pečenih paprik in jajčevcev je okusna in tradicionalna balkanska jed, ki navdušuje s svojo bogato aromo in kremasto teksturo. Ta recept ponuja preprost, a izjemen način priprave ajvarja, ki bo zadovoljil vaše brbončice.
S pečenimi rdečimi paprikami, sočnimi jajčevci in dodatkom česna ter limoninega soka boste ustvarili okusen namaz, ki se odlično poda na kruh ali kot priloga k različnim jedem.
Sestavine za ajvar iz pečenih paprik in jajčevcev
- 4 rdeče paprike
- 2 jajčevca
- 2 stroka česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička soli (ali po okusu)
- 1/2 žličke sveže mletega črnega popra (ali po okusu)
- sok 1 limone (po okusu)
Postopek
1V pečici segrejte žar na najvišjo temperaturo ali uporabite žar na oglje. Paprike in jajčevce operite in jih dajte na rešetko žara. Pečite jih, občasno obračajte, dokler se koža paprik in jajčevcev ne začne črniti in odstopati, kar traja približno 15-20 minut.
2Ko so paprike in jajčevci pečeni, jih prenesite v veliko skledo in pokrijte s prozorno folijo ali vrečko za živila. Pustite jih stati približno 10-15 minut. To bo olajšalo lupljenje.Počasi odstranite kožo paprik in jajčevcev ter odstranite semena in notranje dele.
3Narežite paprike in jajčevce na majhne koščke in jih prenesite v mešalnik ali kuhinjski stroj. Dodajte olivno olje, strt česen, sol, poper in sok limone. Mešajte vse sestavine, dokler ne dobite gladkega pireja. Po potrebi dodajte več soli, popra ali limoninega soka po okusu.
4Če želite, da ajvar ostane dalj časa svež, ga lahko vrečete v sterilizirane kozarce in jih zaprete. Pred tem se prepričajte, da so kozarci in pokrovi popolnoma čisti. Kozarce s steriliziranimi pokrovi lahko postavite v vrelo vodo za nekaj minut, da jih dodatno sterilizirate, nato pa jih pustite, da se ohladijo.
5Vaš ajvar iz pečenih paprik in jajčevcev je pripravljen! Lahko ga postrežete kot namaz na kruhu, prigrizek s feta sirom ali kot prilogo k različnim jedem. Uživajte!