Ajvar z jajčevci

Znam svetuje

Dobrodošli v čarobnem svetu makedonske kulinarike, kjer se prepletajo okusi sonca, zemlje in strastne kulinarične dediščine. Danes vas vabimo na nepozabno kulinarično popotovanje, kjer boste odkrili skrivnostno lepoto in bogat okus makedonskega ajvarja z jajčevci. Ta avtentična jed, ki se je razvila v srcu Balkana, navdušuje s svojo izjemno harmonijo sestavin in značilno makedonsko noto.

Jajčevci, ki so kot dragulji sončne zemlje, se združijo z aromatičnimi paprikami, svežim česnom in oljčnim oljem, da ustvarijo to izjemno omako. Makedonski ajvar ni le preprosta mezga, ampak pravo kulinarično čudo, ki bo vaše brbončice popeljalo v svet barvitih okusov. Priprava je preprosta, a rezultat je nepozabno doživetje, ki vas bo povezalo s tradicijo in strastjo makedonske kuhinje.

Sestavine za ajvar z jajčevci

  • 3 kg rdečih koničastih paprik
  • 1 kg jajčevcev
  • 2 dl olja
  • 1 glavica česna
  • 1 feferon – neobvezno
  • 1 žlica soli

Postopek

1Ko kupujemo paprike in jajčevce, izberemo zrele, zdrave plodove. Koža ne sme biti ovela, temveč čvrsto napeta. Operemo jih, osušimo in jajčevce večkrat prebodemo z vilicami, da jih med peko ne raznese. Pečico segrejemo na 220ºC. Paprike in jajčevce zložimo na pekač in pečemo približno 15 minut, da koža nekoliko počrni, nato jih obrnemo in pečemo še na drugi strani.

2Pečene paprike in melancane odlagamo v lonec s pokrovom. Ko se ohladijo, paprike olupimo in očistimo semen. Zložimo jih na rešetko, da se nekoliko odcedijo. Jajčevce olupimo, prerežemo po dolžini in izdolbemo semena. Meso narežemo na majhne koščke. Narezane jajčevce stresemo na cedilo in pustimo vsaj tri ure, da se dobro odcedijo.

3Paprike in  jajčevce zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če želimo bolj pikanten ajvar, feferon operemo, drobno nasekljamo in ga zmeljemo skupaj s paprikami.

4V večjem loncu segrejemo nekaj žlic olja in na njem popražimo očiščen in na liste narezan česen. Pražimo minutko ali dve, ko česen zadiši, pa ga poberemo iz olja in v lonec damo maso iz jajčevcev in paprik. Na zmernem ognju, ob tem stalnem mešanju, dušimo približno uro in pol. Temperatura ne sme biti previsoka, saj bo ajvar drugače šprical do stropa.

5Olje prilivamo postopoma, dokler ga masa vpija, ne sme pa ostajati po vrhu. Ajvar je pripravljen, ko je toliko gost, da ostane sled, ko s kuhalnico potegnemo po dnu. Tik pred koncem kuhanja dodamo sol.

6Oprane kozarce postavimo za 10 minut v pečico segreto na 100ºC, da jih steriliziramo.

7Vroč ajvar nalijemo v vroče kozarce, dobro jih zapremo in postavimo za eno uro v segreto pečico. Pečico ugasnemo in kozarce pustimo v njej, dokler se popolnoma ne ohladijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite