Česnov sok proti kronični utrujenosti

Znam svetuje

Za česnov sok proti kronični utrujenosti in boljšemu krvnemu pretoku najdemo rešitev kar v domači shrambi. Potegnite na plan domač česen in si pripravite sok, ki pomladi telo, saj iz njega spere vso nesnago ter mu vrne energijo.

Če imate čir na želodcu ali dvanajsterniku, gastritis ali refluks, je bolje, da se soku iz česna izognete.

Sestavine za česnov sok proti kronični utrujenosti

  • 50 strokov česna
  • 2 dcl prekuhane hladne vode

Postopek

1Olupite ves česen in ga stisnite v možnarju. Če nimate možnarja, česen na deski dobro stisnite z nožem. Dobili boste kašo.

2Kašo iz česna dajte v stekleno sterilizirano posodo ter dodajte 2 dcl ohlajene prekuhane vode. Dobro zaprite, pokrijte s krpo in dajte posodo na toplo mesto. Pustite jo 3 dni.

3Kašo precedite, dobro jo stisnite, tekočino dajte nazaj v čisto stekleno posodo, zaprite s pokrovom in shranite v hladilniku. Česnov sok proti kronični utrujenosti je pripravljen.

Uporaba

V žličko mrzle vode nakapajte 8 do 10 kapljic česnovega soka. Pijte 3x na dan.

Da bi bil sok še bolj učinkovit, iz prehrane izločite mesne in mlečne izdelke. Uživajte več zelenjave in sadja ter več oreščkov.

Česen in njegovi zdravilni učinki

Česen je med najbolj znanimi rastlinskimi antibiotiki. Učinkuje proti virusi kot tudi glivicam. Z njim si izboljšamo prebavni sistem, uničimo črevesne parazite, tudi pozdravimo vnetja prebavil. Z njim lažje nadzorujemo sladkorno bolezen.

Če česen uživamo med prehladom, olajšamo simptome prehlada in lažje dihamo.

Česen pomlajuje možgane in imunski sistem. Z njim se učinkovito borimo proti utrujenosti, uporaben pa je tudi v primeru slabokrvnosti in previsokega krvnega pritiska.

Spodbuja izločanje strupov iz telesa, znižuje slab holesterol, čisti ožilje ter preprečuje srčno in možgansko kap. Preprečuje nastanek krvnih strdkov. Pomaga pri zdravljenju blago vnete in aknaste kože.

Raziskovalci so včasih mislili, da je za njegove učinke, kakor tudi za neprijetni vonj, odgovorna spojina alicin, ki sodi med rastlinske antibiotike. Danes vemo, da so v česnu, poleg alicina, še druge žveplo vsebujoče spojine, ki naj bi česnu, skupaj z alicinom, dajale značilni vonj in okus.-

Česen (Allium sativum L.) vsebuje različne zdravilne sestavine, zaradi katerih je priljubljen v tradicionalni medicini. Med najpomembnejšimi sestavinami v česnu so:

Allicin: Glavna biološko aktivna spojina v česnu. Allicin ima protimikrobne lastnosti in je odgovoren za značilen vonj po česnu. Ima tudi antioksidativne lastnosti.

Vitamini in minerali: Česen vsebuje vitamine, kot so vitamin C, vitamin B6, folna kislina, ter minerale, vključno s kalcijem, manganom, železom, magnezijem, fosforjem in kalijem.

Organske žveplove spojine: Te spojine vključujejo alicin, ajoen in sulfide, ki imajo različne koristne učinke na zdravje.

Flavonoidi: Česen vsebuje različne flavonoide, ki so močni antioksidanti in imajo protivnetne lastnosti.

Inulin: V česnu se nahaja tudi inulin, ki je vrsta prebiotika, ki spodbuja rast koristnih bakterij v prebavnem traktu.

Antioksidanti: Česen vsebuje antioksidante, kot so selen in kvercetin, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite