Kisla repa s kislo smetano in pečenicami

Znam svetuje

Kisla repa s smetano in pečenicami, za prilogo pa krompir v kosih. Kaj bi lahko bilo boljše?

Kisla repa je tradicionalna fermentirana zelenjava, ki jo pripravljamo s postopkom mlečnega vrenja. Praviloma gre za repo, ki je bila nasekljana ali naribana, nato pa fermentirana s pomočjo naravnih mlečnokislinskih bakterij. Končni izdelek ima značilen kisel okus in hrustljavo teksturo ter je priljubljena priloga v mnogih kuhinjah.

Kisla repa je poleg svojega okusnega prispevka k jedilniku priznana tudi zaradi nekaterih zdravilnih lastnosti.

Kisla repa, vsebuje veliko število probiotičnih bakterij, kot so laktobacili. Probiotiki so koristni za uravnoteženje črevesne flore in spodbujanje zdravja prebavnega sistema.

Kisla repa vsebuje različne vitamine, kot so vitamin C, vitamin K, vitamin A in različne skupine vitaminov B. Ti vitamini so ključni za zdravje imunskega sistema.

Vsebuje minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij in fosfor. Te snovi so pomembne za ohranjanje zdravega srca, kosti, mišic in živčnega sistema.

Sestavine za kislo repo s kislo smetano in pečenicami

  • 2 para pečenic
  • 1/2 kg kisle repe
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra in 1/2 žličke mletega popra
  • 2 žlici oljčnega olja

Postopek

1Kislo repo narežemo na manjše rezance, damo jo v lonec, prilijemo toliko vode, da je pokrita, malo posolimo, popopramo in dodamo lovorov list. Pokrito, na zmerni temperaturi, dušimo pol ure.

2V posodo nalijemo vodo, vanjo damo pečenice, pustimo, da zavre in kuhamo še 15 minut.

3Medtem čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo malo olja (lahko tudi masti) in na njem najprej pocvremo čebulo, ko ta postekleni, pa še česen. Ko česen zadiši, dodamo kislo smetano, dobro premešamo in vlijemo v kuhano kislo repo. Dušimo nekaj minut, da se okusi lepo prepojijo.

4Ko se pečenice skuhajo, v ponvi segrejemo žlico olja in na njem popečemo pečenice z obeh strani. Pečemo toliko časa, da dobilo lepo, zlato-rjavo skorjico.

5Na krožnik damo kislo repo, na vrh položimo popečene pečenice, pokapljamo z maščobo, ki je ostala od peke pečenic in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite