Ješprenj ali ričet s porom

Znam svetuje

Za dober, nasiten obrok je ješprenj ali ričet odlična izbira. Naš ješprenj je poseben, saj ne uporabljamo fižola in ne krompirja, pač pa lečo. Poskusite!

Sestavine za ješprenj ali ričet s porom

  • 1 skodelico ješprenja
  • 1 velik por
  • 1 korenček
  • 3 stroke česna
  • 1 pest zelene leče
  • suha svinjska rebrca ali svinjski vrat
  • 2 pesti peteršilja
  • 2 stebla zelene

Priprava

1Noč pred kuhanjem ješprenj namočimo v vodo.

2Por drobno sesekljamo in damo v 5 l lonec, v katerega damo tudi oljčno olje in v katerem bomo kuhali vse razen samega ješprenja. Ko se začne por malo gubati, dodamo sesekljani česen in ko ta zadiši, kar se hitro zgodi, še na kolobarje narezano korenje.

3Še nekaj časa pražimo, zalijemo s hladno vodo, solimo, dodamo peteršilj in zeleno ter lečo. To je tudi faza, ko po želji dodamo svinjska rebrca ali podobno suho mesnino. Kuhamo dobro uro.

4Ješprenj, ki smo ga po namakanju čez noč dobro oprali, skuhamo posebej, saj med kuhanjem spušča veliko bele pene. Kuhamo ga v malo osoljeni vodi, ki naj sega 2 prsta čez ješprenj. Kuhanje traja približno pol ure do 45 minut.

5Ko je ješprenj kuhan, ga speremo z vodo in damo v lonec z zelenjavo in mesom. Vse kuhamo še nekaj časa, da se sestavine prepojijo in povežejo.

6Če ješprenja čez noč ne namočimo, še vedno lahko še isti dan skuhamo ješprenj. Operemo ga, damo kuhati, ko zavre, pa nekaj časa pustimo vreti. Operemo in postopek ponovimo še trikrat. Zatem ga damo k zelenjavi in mesu ter nadaljujemo s kuho.

7Če želimo kuhati v istem loncu, opran ješprenj kuhamo skupaj z mesom in šele čez pol ure dodamo zelenjavo.

Nasvet

8Z ješprenom lahko izvedete še eno umetnijo. Pečico segrejete na 180 stopinj Celzija, medtem pa pekač namažete z oljčnim oljem, čezenj zložite kuhan ješprenj in vanj umešate še sesekljane oljke, tofu, suhe paradižnike … Ne ga zažgati, naj se cmari največ 10 minut. Tako pripravljen je najbolj srečen v družbi solate.

9Ričet lahko tudi zamrznemo. Ko se odtali, se rad zgosti, zato ga razredčimo s kozarcem vode.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite