Pehtran – zmaj med začimbami

Znam svetuje

Čeprav menite, da poznate pehtra, saj ste že jedli pehtranovo potico, se pripravite na presenečenje ter odkrijte še pikantnost in zdravilnost tega “zmaja med začimbami”, naše prve pomoči, ko nas mučijo želodčne težave.

Pehtran je v sorodu s pelinom in sodi v družino košarnic. Njegova topla, rahlo sladka aroma nekoliko spominja na janež, bergamotko in cimet. In če niste vedeli, vam razkrijemo, da sta v Slovenji najbolj razširjeni dve vrsti pehtrana: ruski je bolj robusten in odporen, francoski pa občutljivejši, a zato tudi bolj aromatičen.

Osebna izkaznica

Ime: pehtran ali estragon (Artemisia dracunculus L.)

Uporaba: vršičke in mlado listje večkrat na leto, najboljši okus pa imajo pred cvetenjem, ki se začne julija in avgusta.

Pehtran bomo našli rasti tam, kjer je sončno in vlažno in so tla prepustna. Lahko ga uspešno gojimo v cvetličnem lončku, če ga le postavimo na dovolj toplo in svetlo mesto ter ga pred mrazom zavarujemo z vejami in listjem.

Nabiranje in sušenje

Imeti pehtran na vrtu, pomeni imeti svež zmajev zaklad domala vse leto pri roki. Vršičke in mlado listje uporabljamo kar sproti, večkrat na leto, aromatičnost in zdravilnost pehtrana pa najbolje ujamemo, če ga na nabiramo, preden julija in avgusta zacveti.

Pozorni smo, da je pehtranove vejice strižemo le do tretjine dolžine, saj želimo, da bi se rastlina obnavljala še naprej. Jeseni lahko, če želimo, rastlino postrižemo in vejice posušimo.

Kdaj pehtran uporabljamo?

Pehtran vsebuje veliko grenčin, kumarin, vitamina A in C, minerale kot so jod, magnezij, železo, kalcij, mangan, baker, kalij in cink. Zaradi takšnega izobilja antioksidantov in protivnetnih snovi ter ob podpori salicilne kisline pehtran deluje varovalno na srce in ožilje ter varuje pred rakavimi tvorbami.

Za prebavo: spodbuja apetit in dobrodejno deluje na želodec. Tudi najbolj oslabelim lahko povrne apetit. Poleg tega pomaga pri slabi prebavi, napenjanju, preobilici želodčne kisline, kolcanju in vnetju v črevesju.

Za čiščenje: ker pomaga pri izločanju seča, pomaga tudi pri putiki, revmatizmu in ob oslabljenem delovanju ledvic in sečnega mehurja. Zelo pomembno je tudi njegovo delovanje proti črevesnim zajedalcem, zlasti glistam.

Spodbuja menstruacijo, pospešuje potenje, blaži bolečine.

Pri zobobolu: blažimo ga s koreninami pehtrana, ki jih žvečimo, oziroma z izvlečki iz njih.

Ob sladkorni bolezeni: znižuje količino sladkorja v krvi, zato ga je dobro dodajati škrobnim jedem in sladicam.

Opozorilo: med nosečnostjo se pehtranu izogibamo.

Uporaba v kulinariki

V kulinariki uporabljamo sveže zelene poganjke ali lističe. Pehtran ima najizrazitejšo aromo pozno poleti, tik pred cvetenjem. 

Uporabljamo tudi posušene lističe. Ker imajo sveži listki močno aromo in so presenetljivo pekoči, je pri doziranju potrebna zmernost. V naši tradiciji ga poznamo predvsem v termično obdelani obliki, ki mu popolnoma spremeni okus ter postane manj pekoč in bolj sladek.

Najbolj znane jedi s pehtranom so

  • pehtranova potica (recept si lahko preberete v zavihku sladice)
  • smetanova omaka s pehtranom
  • skutni štruklji s pehtranom
  • pehtranov kis

Dodajamo ga omakam

  • tatarska omaka
  • holandska omaka
  • različne izpeljanke majoneze

Dodajamo ga živilom, ki jih vlagamo

  • kisle kumarice
  • vložene paprike
  • vložene gobice

Ob mesu, zelenjavi in ribah

Zelo lepo se ujema z vsemi vrstami zelenjave, mesa in rib, izjemno okusna je govedina stroganov s pehtranom, recept prav tako najdete na naši strani.

Če te zanima več …

… nekateri pravijo, da pehtran izvira iz Južne in Srednje Azije ter da od tam izvira tudi njegovo ime, ki ga povezujejo z zmaji. Drugi menijo, da je izvor imena v presenetljivo ognjevitem okusu, tretji pa njegovo ime povezujejo s kačasto zavitimi koreninami.

… zgodovini pehtrana sledimo do 3000 let nazaj, ko ga v svojih zapisih omenjajo Kitajci. Ne glede na to, kdo si najbolj lasti njegovo zgodovino, pa ga Francozi kot začimbnico najpogosteje uporabljajo. Nekateri najvplivnejši francoski kuharski mojstri so celo verjeli, da je pehtran tako aromatičen, da lahko nadomesti sol in poper.

… vrsta francoski pehtran vsebuje 3 odstotke eteričnih olj, med njimi jih kar 80% predstavlja estragol, vrsta ruski pehtran pa estragola nima, zato je brez izrazite arome.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite