Hmelj – pomirja in zdravi

Morda vas zanima

- Oglas -

Kdor pije pivo, ta ga pozna po njegovem značilnem grenkem okusu. Ampak hmelj je mnogo več kot to. Je zdravilno zelišče, ki nam pomaga bolje spati. In niti to ni vse, kar ponuja.

Hmelj (Humulus lupulus L.) ima pomirjevalni učinek, to so vedeli od srednjega veka naprej. Izboljša spanec, a tudi prežene bojazljivost. Pri ženska deluje na estrogen in vpliva na menstruacijo, saj jo pospeši ter lahko deluje kot kontracepcija, obenem pa sprošča krče, saj deluje še spazmolitično. Ker so verjeli, da čisti kri, so ga uporabljali tudi pri poškodbah kože.

Šele od 8. stoletj naprej hmelj gojijo za izdelavo piva, še najbolj zato, ker prepreči, da bi se skisalo. Tako ima hmelj tudi bakteriostatični učinek in zna zatreti tudi rast glivic.

Nabiranje

Hmelj zori avgusta, ko nabiramo njegove plodove, podobne storžem. Plodovi na dnu krovnih listov imajo žleze, te pa rumen, lepljiv, grenko dišeč izloček. Prav ta vsebuje glavne učinkovine hmelja.

Ko plodove hmelja sušimo, to počnemo sila previdno, da ne izgubimo tega rumenega izločka. Šele ko posušen hmelj dejansko uporabimo, zdrobimo plod.

Storži hmelja zrastejo samo na ženski rastlini, saj je rastlina dvodomna. In za varjenje piva uporabljajo samo ženske rastline. V storžih je med 0,05 do 1,7% eteričnega olja, v žlezah pa 1 do 3%. V olju je doslej znanih 150 sestavin, med njimi hmeljeve grenčine, ki so sestavljene iz grenčinskih kislin, znanih kot humulon in lupulon, te pa pospešujejo prebavo, ne pozabimo pa niti na pomirjevalni metilbutenol.

Hmelj je odličen ob nemiru, občutkih strahu, motnjah spanca, razdražljivosti in slabem teku. Pripravimo si ga lahko na različne načine.

Čaj

Dve čajni žlici posušenega hmelja prelijemo z 2 dcl vrele vode, pokrijemo in pustimo 10 do 15 minut. Čaj pijemo kot pomirjevalo, tudi do 3 krat na dan in še posebej pred spanjem.

Za pomirjanje želodca:

2 čajni žlički hmelja prelijemo z 2 dcl hladne vode. Pustimo, naj se namaka nekaj ur. Pijemo malo pogreto in po majhnih požirkih čez dan ali pred jedjo.

Med ostalimi zelišči se hmelj najbolje razume z baldrijanom, meliso in šentjanževko. Vzamemo lahko tudi mešanico teh zelišč ter se potolažimo, ko nas daje živčna prebava. Čaj skuhamo iz po 30 gramov hmelja in korenine bladrijana ter 40 gramov melise. Ali pa vzamemo 50 gramov hmelja, 30 gramov korenine baldrijana in 20 gramov zeli šentjanževke.

V skodelico denemo 2 čajni žlički te mešanice, prelijemo jo z 2 dcl vrele vode in pokrito pustimo 10 do 15 minut. Pijemo 2 do 3 skodelice na dan. Pred spanjem nas bo še posebej umirila.

Tinktura

Lotimo se izdelave hmeljeve tinkture, s katero bomo lažje zaspali ali pa si pomagali ob živčni prebavi.

Vzamemo 20 gramov hmelja in ga prelijemo s 100 ml 70% etanola. Pustimo, naj se namaka 2 do 3 tedne, nakar precedimo in nalijemo v stekleničke iz temnega stekla.

Tinkturo uporabljamo tako, da v 1 dcl vode ali na kocko sladkorja nakapamo 10 do 20 kapljic, najraje pred spanjem ter poližemo ali spijemo.

Hmeljeva blazinica

V hmeljevi blazinici, s katero se bomo pomirili, so poleg pesti ali dveh posušenega hmelja še melisa, sivka, baldrijan in šentjanževka. Blazinica pomiri in prinese globok spanec. Celo pri otrocih.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -