Tinktura iz plahtice

Znam svetuje

Tinktura iz plahtice je ustvarjena za vse ženske težave, pa naj bodo menstrualne, menopavzične ali povezane z nosečnostjo. Plahtica (Alchemilla vulgaris L.) je zanimiva rastlina, ki ima dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni medicini, obenem pa je zelo lepega videza. To je zelnata trajnica, ki spada v družino plahtičevk (Rosaceae), razširjena je predvsem v Evropi, Aziji in Severni Ameriki ter raste na vlažnih travnikih, v gozdovih, ob potokih ter na senčnih in vlažnih pobočjih.

Običajno doseže višino 10-30 centimetrov, ima dlanasto razdeljene liste, ki so značilno nazobčani in ponavadi zeleni, lahko pa se pojavijo tudi v srebrnih odtenkih. Med poletjem rastlina razvije majhne rumenkaste cvetove, ki so združeni v goste socvetje.

Listi plahtice vsebujejo:

 1. Tanine: Plahtica vsebuje tanine, ki so adstrigentne snovi. Tanini dajejo rastlini svoje stiskalne lastnosti in prispevajo k njenim zdravilnim učinkom.
 2. Flavonoide: Plahtica vsebuje različne flavonoide, kot so kvercetin, kemferol in rutin. Flavonoidi so antioksidanti, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali.
 3. Organske kisline: Plahtica vsebuje različne organske kisline, vključno z jabolčno kislino, citronsko kislino in oksalno kislino. Te kisline prispevajo k okusu in aromi rastline ter vplivajo na njen zdravilni potencial.
 4. Fitosterole: Plahtica vsebuje fitosterole, ki so rastlinski steroli. Fitosteroli imajo pozitiven vpliv na zdravje srca in ožilja ter pomagajo uravnavati raven holesterola v telesu.
 5. Vitamin C: Plahtica vsebuje tudi vitamin C, ki je močan antioksidant in ima pomembno vlogo pri podpori imunskega sistema ter ohranjanju zdravja.

Poleg teh sestavin plahtica lahko vsebuje tudi druge manjše količine hranil, mineralov in drugih biološko aktivnih spojin, ki prispevajo k njenim zdravilnim lastnostim.

Kdaj uporabljamo plahtico?

 • za ravnovesje pri delovanja ženskih organov
 • ob bolečih in močnih menstruacijah
 • ob premočnem belem toku
 • za krepitev materničnih vezi
 • pri zdrku maternice
 • za lažjo zanositev
 • kot pripravo na porod
 • pri lajšanju menopavze
 • ko imamo prebavne težave, vnetja, driska, blage rane in razjede.

Sestavine za tinkturo iz plahtice

 • sveži listi in cvetovi plahtice
 • domače žganje, ki ima vsaj 40-50% alkohola

Postopek

1Najbolje je nabrati sveže liste in cvetove plahtice v jutranjih urah, ko je njihova vsebnost hranil najvišja. Izberemo zdrave liste rastline in jih nežno odrežimo ali odtrgamo.

2Napolnimo steklen kozarec s svežimi listi plahtice. Zložimo jih in nekolioko zdrobimo, da se sprostijo hranilne snovi. Napolnimo kozarec do približno tri četrtine, da bo dovolj prostora za tekočino.

3Liste prelijemo s žganjem, da jih popolnoma prekrijemo. Alkohol bo pomagal izvleči hranilne snovi iz listov in konzerviral tinkturo. Kozarec dobro zapremo in postavimo na hladno in temno mesto. Tinkturo pustimo, da se macerira vsaj 4 do 6 tednov. Med tem časom redno pretresemo kozarec.

4Po končani maceraciji uporabimo fino cedilo ali gazo, da precedimo tinkturo. Pretočimo jo v temno steklenico, ki je tesno zapremo. Shranjujemo v temnem, hladnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite