Crème Caramel ali Flan je sladica iz pečene vaniljeve kreme s tekočo karamelo. Priporočamo jo vsem, ki obožujejo karamelo.
Sestavine
Krema
- 2 jajci
- 2 rumenjaki
- 80 g sladkorja
- 500 ml mleka
- 1 vaniljev strok ali žlička vaniljevega ekstrakta
- ščepec soli
Karamela
- 100 g sladkorja
- 40 ml vode
- žlička limoninega soka
Postopek
1Pečico segrejemo na 150°C.
2Vodo, limonin sok in sladkor damo v posodo z dnom proti prijemanju in na zmernem ognju segrevamo, da dobimo nekoliko temnejšo karamelo. Karamele med taljenjem ne mešamo, samo na rahlo potresemo posodo. Ko je karamela narejena, jo razdelimo v 4 modelčke in pustimo, da se strdi.
3Jajci, rumenjaka in sladkor v skledi z metlico zmešamo v enotno zmes. Mleko prelijemo v manjši lonec. Vaniljev strok razpolovimo, postrgamo semena in oboje dodamo k mleku. Mleko segrejemo do vretja, odstranimo vaniljev strok in med stalnim mešanjem počasi dolivamo k jajcem. Če uporabljamo vaniljev ekstrakt, 1 žličko dodamo v mleko in segrejemo.
4Kremo precedimo skozi gosto cedilo, ji s površine odstranimo morebitne zračne mehurčke in prelijemo v modelčke s karamelo. Zložimo jih v pekač z višjim robom in pekač napolnimo z vročo vodo. Voda naj sega do polovice modelčkov.
5Pečemo 45 minut v segreti pečici. Nato jih takoj odstranimo iz vodne kopeli in na pultu ohladimo. Ohlajene postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali še bolje čez noč. Preden jih postrežemo, gremo z nožkom po robu, da se vaniljeva krema loči od roba posodice. Posodico pokrijemo s krožnikom, obrnemo in modelčke odstranimo.