Testo za lazanjo

Znam svetuje

Lazanja je ena najbolj priljubljenih jedi na svetu. Pripravljena je s plastmi testa, mesa in sira, ki so nato pečeni v pečici. Glavna sestavina pri pripravi lazanje je testo za lazanjo. Čeprav lahko kupite že pripravljeno testo za lazanjo v trgovini, pa je domače testo veliko bolj okusno in sveže.

V tem receptu vam bomo opisali, kako enostavno je pripraviti testo za lazanjo kar doma. Sledite korakom in uživajte v okusni, sveži in doma pripravljeni lazanji.

Sestavine za testo za lazanjo

  • 250 g mehke moke
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica hladne vode

Postopek

1Vse sestavine zmešamo, nato pa 15 min dobro gnetemo.

2Testo naj počiva vsaj pol ure.

3Zvaljamo ga in narežemo na toliko delov, koliko plasti želimo imeti.

Nasvet

Testo je primerno tudi za rezance, krpice, torteline in raviole. V kolikor pri lazanji uporabljamo bešamel, testa predhodno ni potrebno kuhati.

Ali ste vedeli?

Izvor: Lazanja izvira iz Italije, natančneje iz regije Emilia-Romagna. Prvi pisni zapisi o lazanji segajo v srednji vek.

Pomen imena: Beseda “lazanja” izvira iz grške besede “laganon,” ki se nanaša na ravno testo ali plošče, iz katerih je narejena jed.

Različne vrste lazanj: Obstajajo različne vrste lazanj, vključno z bolonjsko lazanjo (Lasaña alla Bolognese), ki vsebuje mesno omako, in vegetarijansko lazanjo s plastmi zelenjave in sira.

Plasti testa: Lazanje je sestavljena iz plasti tankih testenin, imenovanih lasagne ali lazanje. Testo se tradicionalno pari ali kuha, preden se uporabi v jedi.

Omaka bešamel: Poleg plasti testa in mesa je klasična lazanja znana tudi po plasti bešamela, kremaste omake na osnovi mleka, moke in masla.

Uporaba paradižnikove omake: Mnoge različice lazanje vključujejo paradižnikovo omako, ki daje jedem svežino in sočnost. Ta omaka je pogosto pripravljena s paradižniki, čebulo, česnom in začimbami.

Sir: Sir je ključna sestavina lazanje. Običajno se uporabljajo siri, kot so mocarela, parmezan, in ricotta, ki dodajo bogat okus in teksturo.

Vegetarijanske različice: Lazanja je priljubljena tudi v vegetarijanskih različicah, kjer se meso nadomesti z različnimi zelenjavnimi sloji, kot so špinača, bučke ali gobe.

Priljubljena po svetu: Lazanja ni le italijanska specialiteta, temveč je pridobila tudi priljubljenost po vsem svetu. Vsaka kultura ima svoje različice te jedi.

Enostaven za pripravo vnaprej: Lazanja je odlična jed za pripravo vnaprej. Lahko jo sestavite vnaprej in shranite v hladilniku ali zamrzovalniku, nato pa jo spečete, ko ste pripravljeni.

Lazanja kot družinska jed: Zaradi svojih velikih porcij in preproste priprave je lazanja pogosto priljubljena jed za družinska srečanja in posebne priložnosti.

Lazanja je jed, ki združuje okuse in arome različnih sestavin, hkrati pa predstavlja globoko zakoreninjeno kulturno dediščino Italije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite