Čaj iz plahtice

Znam svetuje

Čaj iz plahtice je odličen, ko nas dajejo močne ali boleče menstruacije, obilen beli tok, saj deluje kot adstrigens in sprošča krče, in tudi, ko želimo zaceliti rane in ranice na koži in v ustih ali žrelu ter pozdraviti želodčne težave, predvsem drisko.

Plahtico (Alchemilla vulgaris L.) so cenili že v preteklosti in so ji pripisovali domala čarobno moč. V srednjem veku so si, na primer, prizadevali, da bi s pomočjo rose, ki se je zbirala na listih plahtice, kovine spremenili v zlato.

To so nekatere glavne sestavine, ki jih najdemo v plahtici:

  1. Tanini: Plahtica je bogata s tanini, ki so adstrigentne spojine. Tanini dajejo rastlini njeno značilno astringentno (stiskalno) lastnost.
  2. Flavonoidi: Plahtica vsebuje flavonoide, kot so kvercetin, kemferol in rutin. Flavonoidi so naravni antioksidanti, ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti ter prispevajo k zaščiti celic pred prostimi radikali.
  3. Organske kisline: Plahtica vsebuje različne organske kisline, vključno z jabolčno kislino, citronsko kislino, salicilno kislino in oksalno kislino.
  4. Fitosteroli: Plahtica vsebuje fitosterole, ki so rastlinski steroli. Fitosteroli imajo strukturno podobnost s holesterolom in lahko imajo pozitivne učinke na zdravje srca in ožilja ter prispevajo k uravnavanju ravni holesterola v telesu.
  5. Vitamin C: Plahtica vsebuje vitamin C, pomemben antioksidant, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom ter krepitev imunskega sistema.

Poleg teh sestavin plahtica lahko vsebuje tudi druge spojine, kot so fenolne spojine, steroli, triterpeni in minerali, ki lahko doprinesejo k njenim učinkom in koristim za zdravje.

Sestavine za čaj iz plahtice

  • sveži ali posušeni listi in cvetovi plahtice
  • vrela voda

Postopek

1Dve čajni žlici posušene plahtice prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo počivati 10 minut.

Na dan popijemo 2 do 3 skodelice vedno sveže skuhanega čaja.

2Čaj lahko skuhamo tudi iz svežih listov plahtice – vzamemo jih dve pesti in prav tako prelijemo z vodo in pustimo počivati 10 minut, nakar čaj popijemo.

Čaj iz plahtice je zelo priporočljiv tudi za otroke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite