Liker iz plodov črnega trna

Znam svetuje

Zelo enostaven recept za odličen liker iz plodov črnega trna. Plodove črnega trna so uporabljali že v daljni zgodovini. Črni trn je bogat z vitaminom C, ki je pomemben za krepitev imunskega sistema in delovanje antioksidativnih procesov v telesu. Vsebuje tudi druge vitamine, kot so vitamin A, K in B-kompleks.

Plodovi črnega trna vsebujejo minerale, kot so kalij, magnezij in železo, ki so ključni za različne funkcije v telesu, vključno z uravnavanjem krvnega tlaka, podporo kostnemu zdravju in transportom kisika.

Nabiramo jih pozno jeseni, po prvi zmrzali, da izgubijo svojo trpkost. Liker iz črnega trna je poznan v Italiji pod imenom Bargnolino.

Bargnolino je tradicionalni italijanski liker, ki izvira iz regije Emilia-Romagna, predvsem iz okolice mesta Modena. Izdelujejo ga z uporabo divjih črnih trnov, ki uspevajo na tem območju.

Bargnolino je znan po svojem edinstvenem okusu, ki združuje kiselkasto svežino črnih trnov s sladkostjo in toplino alkohola. To ustvarja uravnotežen liker z zapletenim aromatičnim profilom.

Poleg uživanja kot samostojen napitek se bargnolino pogosto uporablja tudi pri pripravi različnih kulinaričnih dobrot, kot so sladice, omake in marinade.

Sestavine za liker iz plodov črnega trna

  • 1 l čistega alkohola
  • 0,5 l vode
  • 600 g sladkorja
  • 500 g očiščenih plodov črnega trna
  • 5 nageljnovih žbic
  • 1 cimetova skorjica

Postopek

1Plodove črnega trna skrbno očistimo in odstranimo peclje.

2Plodove, cimet in klinčke damo v večji steklen kozarec, prelijemo z alkoholom in pustimo namakati štirideset dni v temnem prostoru.

3Po 40 dneh iz vode in sladkorja skuhamo sirup, ga ohladimo in dodamo v kozarec z alkoholom.

4Pustimo stati še dva tedna, vmes večkrat pretresemo.

5Nato naš liker precedimo in nalijemo v manjše steklenice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite