Rukola ali rukvica (Eruca vesicaria L.) je sredozemska rastlina, katere liste in semena so zelo cenili ลพe v starem Rimu. Zelo dobro uspeva v hladnem vremenu in vlaลพni prsti, zato je idealna kot posevek, ki ga pobiramo pozimi in v zaฤetku pomladi, sicer pa jo lahko sejemo kadarkoli v letu.
Liste pobiramo, ko so dolgi pribliลพno 10 cm – obiฤajno so listi godni za pobiranje ลพe ลกest tednov po setvi. Vsebujejo veliko provitamina A in vitamin C, vlaknin in mineralov.
Nekoฤ so iz rukole pripravljali sirup proti kaลกlju, danes pa jo uporabljamo kot zeliลกฤe, ki razstruplja organizem in je nadvse primerno za (spomladansko) dieto.
V kuhinji jo uporabimo tako, da mlade liste dodamo solatam za aromo. Rukola se odliฤno poda k ribjim in mesnim jedem. Sicer jih lahko damo tudi v omake, kuhamo v sopari ter peฤemo na picah. Cvetove pa lahko uporabimo za gratiniranje solat.