Kislo zelje – zdravo, okusno, vsestransko

Morda vas zanima

- Oglas -

Ko si želimo dvigniti imunski sistem in se napolniti z vitamini, je kislo zelje prava izbira. Blagodejno je tudi za črevesje, srce in krvni tok. Čeprav so kislo zelje dolga stoletja imeli za hrano revežev, nas njegove sestavine obogatijo z zdravjem.

Znano je, da je slavni morjeplovec James Cook med potjo okoli sveta mornarjem dajal kislo zelje, preprečil pomanjkanje vitamina C ter se izognil skorbutu.

Danas vemo, da je kislo zelje zakladnica hranljivega in zdravilnega. V njem so vitamini, minerali, elementi v sledeh in vlaknine.

Že 100 gramov kislega zelja ima okoli 20 mg vitamina C, 0,3 μg vitamina A, 14 mg magnezija, 0,6 mg željeza, 43 mg fosforja, 50 mg kalcija, 290 mg kalija, 555 mg natrija, 30 μg folne kisline, 2,5 g vlaknin in 1 g beljakovin. Nima ne masti ne sladkorjev.

Ker je v 100 g kislega zelja zgolj 4 g ogljikovih hidratov in 83 g vode ter ima samo 26 kcal, je kislo zelje idealo za vse, ki želijo ohraniti vitkost ali pa na zdrav način izgubiti kakšen kilogram.

Odličen probiotik

To, seveda, še ni vse. Kislo zelje vsebuje tudi mlečne kisline in bakterije, ki na naš organizem delujejo kot probiotik, torej pripomorejo k bolj zdravi mikroflori želodca in črevesja ter je še posebej priporočljivo po zdravljenju z antibiotiki. V zelju so še vitamin K in vitamini skupine B, še posebej B12. Ta se običajno nahaja v hrani živalskega izvora, zato je kislo zelje med osnovami vegetarijanskega in veganskega načina prehranjevanja.

Za srce in ožilje

Dobrodejno deluje tudi na metabolizem, spodbuja izločanje tioksinov iz telesa, čisti in obnavlja jetra. Če ga uživamo, bo bolje delovalo naše srce in krvni obtok, saj kislo zelje znižuje povišani holesterol, preprečuje apnenje arterij in nastanek arterioskleroze, ohranja zdravo raven sladkorja v krvi, preprečuje celo trombozo. Pomaga k celjenju ran, ob revmi, čiru na želodcu in dvanajsterniku.

In nenazadnje – če uživamo kislo zelje, bodo bolje delovali tudi naši možgani in živčni sistem. Zato bomo boljše volje.

Za vsak dan

Ko si želimo dvigniti imunski sistem in poskrbeti za splošno dobro zdravje, pojejmo vsak dan 2 do 3 žlice naribanega kislega zelja. Ko želimo storiti špe več dobrega, storimo naslednje: za zajtrk si privoščite 2 jušni žlici zelja, 1 žlico naribanega jabolka ter še eno naribane kuhane ali – še bolje – surove rdeče pese.

Okusna solata

Imamo tudi recept za okusno solato: v njej so 200 g kislega zelja, 1 naribano jabolko, 50 g rozin ter omaka iz 2 žlic vinskega kisa, 2 žlic olja in ščepcem soli.

Še bolj okusna solata

Zelju lahko dodate tudi nariban korenček ali dva ter motovilec. Prelijte z omako iz 1 dcl kisle smetane, 2 čajni žlic olja, 2 jušnih žlic suhega belega vina, nasekljanega drobnjaka ter soli in popra.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -