Jagode – ugodni učinki in slastna sladica

Morda vas zanima

- Oglas -

Med najbolj priljubljenimi vrstami jagodičevja so gotovo jagode, ki nas spomladi prve presenetijo s sladkimi plodovi. Jagoda sicer vsebuje veliko vode (kar 90 odstotkov), poleg tega je bogata z vitaminom C.

Med zorenjem se plodovi obogatijo z rdečimi barvili antociani in karotini, ki so pomemben vir v prehrani ljudi. Čreslovine zavirajo vnetja in uničujejo bakterije, vežejo težke kovine, pomagajo pa tudi pri odpravljanju prebavnih težav. Kalij v jagodah pomaga blažiti krvni pritisk in uravnava količino vode v tkivih.

Za pridelavo zahtevajo lažja tla, pridelujemo pa jih lahko na gredicah ali na grebenih s folijo ali brez nje, površino lahko prekrijemo tudi s slamo, za zunajsezonsko pridelavo pa lahko uporabimo tunele. Jagode so veliki porabniki vode, treba pa jih je tudi izdatno gnojiti – dobrodošlo je tudi dognojevanje preko listne mase. Ob dobri oskrbi nas bodo grmički jagod nagradili z velikim pridelkom, tudi do pol kilograma jagod na grmiček.

Največje pridelke dajejo jagode prvi dve leti, nato se grmi razrastejo in dajejo večje število drobnejših plodov, ki pa so okusnejši. Zadnja leta se na trgu pojavljajo tudi jagode v lončkih, ki so primerne za balkone ali manjše površine. Kot sadike lahko kupimo tudi gozdne jagode, ki so veliko bolj aromatične in so zato primernejše za dodajanje sadnim solatam, pecivom, zaradi drobnih plodov pa je obiranje zamudnejše.

Sveže jagode, ki so kot okusno nizkokalorično sadje priporočljive za pridobivanje in ohranjanje vitkosti (100 gramov daje le borih 37 slastnih kalorij), vsebujejo veliko vode in v njej raztopljenih več kot 50 vitalnih, organizmu koristnih substanc, ki skrbijo za dobro zdravje in počutje.

Uživanje jagod vpliva na dobro počutje in razpoloženje, pospešuje razstrupljanje in čiščenje organizma, krepi imunski sistem in zagotavlja lepo polt. Sočni rdeči sadeži so bogati z vitamini C in E pa tudi A in B, z minerali, med njimi so kalcij, jod, mangan in železo, z organskima sadnima kislinama, jabolčno in citronsko kislino, ki spodbujata razgradnjo maščobnih zalog v organizmu, s kalcijem in fluorom, z magnezijem in s salicilno kislino, ki razgrajuje produkte sečne kisline v organizmu in skrbi za njihovo izločanje, obenem pa blaži bolečino in vnetje. Ker vsebujejo jagode relativno malo klasičnega sladkorja in več sadnih sladkorjev, jih lahko v zmerni količini uživajo tudi diabetiki.

Poleg že omenjenih ugodnih učinkov veljajo jagode tudi kot naravni tonik za jetra in žolčnik ter za ledvica in mehur, spodbujajo presnovo, pomagajo pri debelosti, utrujenosti in lenobnosti organizma, slabokrvnosti, driski in zaprtju, težavah z mehurjem, pri prenizkem krvnemu tlaku, mišičnih krčih, težavah z vidom, omedlevici, anksioznosti, živčni napetosti, razdražljivosti in nervozi. Prav tako je to sadje sila učinkovito in priljubljeno tudi v kozmetiki.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -