Lisičke so izjemno priljubljene med nabiralci gob, njihov poseben, grenko sladki okus pa navdušuje vse ljubitelje teh gozdnih dobrot. Pri nabiranju bodite previdni, da je ne zamenjate s katero od neužitnih gob, če niste prepričani, jo raje pustite v gozdu.
Sestavine
- 1 kg lisičk
- 200 g čebule
- 4 stroki česna
- 50 g masla
- 1 žlička sladke rdeče paprike
- 1 žlička sesekljanega peteršilja
- 1 žlička sesekljanega timijana
- 1 dl belega vina
- 2 dl smetane za kuhanje
- sol in poper
Postopek
1Lisičke očistimo in zbrišemo z vlažno krpo. Večje narežemo, manjše pa pustimo cele.
2Čebulo in česen olupimo in nasekljamo.
3V večji ponvi razpustimo maslo in na njem pocvremo čebulo. Potresemo s sladko papriko, sesekljanim česnom, ko ta zadiši, dodamo še očiščene lisičke.
4Dušimo približno 10 minut, nato zalijemo z belim vinom. Na močnem ognju mešamo toliko časa, da izhlapi polovica tekočine, dodamo vse začimbe, posolimo in popopramo in zalijemo s smetano za kuhanje.
5Na kratko še pokuhamo in odstavimo z ognja. Pustimo še pet minut, da se okusi lepo povežejo in postrežemo s priljubljeno prilogo, odlično se poda pire krompir.