Ledeno limonino pecivo je mehak in sočen limonin biskvit, običajno v obliki kruha ali štruce, prelit z ledenim glazurjem iz limoninega soka in sladkorja v prahu. Priljubljen je kot sladica za zajtrk, popoldanski prigrizek ali sladico ob kavi.
Biskvit je običajno narejen z dodatkom limonine lupine in limoninega soka, kar mu daje osvežujoč in citrusen okus. Med peko se biskvit navadno napoji z limoninim sokom, kar prispeva k njegovi sočnosti. Po peki pa se na vrh naredi ledena glazura iz mešanice limoninega soka in sladkorja v prahu, ki mu doda sladkost in dodatno limonino aromo.
Ledeno limonino pecivo ima osvežujočo aromo ter kombinacijo sladkega in kislega okusa limone. Je enostavna za pripravo in se odlično prilega kot posladek ob različnih priložnostih.
Sestavine za ledeno limonino pecivo
- 2 skodelici moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 skodelica sladkorja
- 2 jajci
- 1/2 skodelice masla, zmehčanega
- 1/2 skodelice mleka
- sok in lupinica 2 limon
- 1 skodelica sladkorja v prahu
- 2-3 žlice limoninega soka
Postopek
1Pečico predhodno segrejemo na 180°C. Pripravimo pekač za kruh in ga obložimo s peki papirjem.
2V večji posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi stepamo sladkor in maslo, da dobimo kremasto zmes. Dodamo jajca in dobro premešamo.
3Postopoma dodajajte suhe sestavine k mokrim. Mešamo, dokler se vse sestavine dobro ne združijo. Dodamo limonin sok in lupinico ter premešamo, da se enakomerno razporedita po testu.
4Testo vlijemo v pripravljen pekač za kruh in ga poravnamo.
5Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj približno 45-50 minut, dokler ni vrhnja plast zlatorjave barve. Ko zobotrebec pičimo v testo, mora ostati suh. Takrat je testo pečeno.
6Medtem pripravimo glazuro. V skledi zmešamo sladkor v prahu in limonin sok, da dobimo gladko zmes.
7Ko je kolaž pečen, ga vzememo iz pečice in pustimo, da se še nekaj minut hladi v pekaču. Nato ga prenesemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
8Ko je kolač čisto ohlajen, ga enakomerno prelijemo z limonino glazuro. Pustimo, da se glazura strdi, nato ledeno limonino pecivo narežemo na rezine in postrežemo.