Konopljika, navadna

Morda vas zanima

- Oglas -

Nežno modri, rožnati, modrikasto-vijolični in tudi beli cvetovi se jeseni posušijo v zrnca, ki pomagajo tako ženskam kot moškim, ko nas tare hormonsko neravnovesje. Konopljika zraste v grm, ki je tudi šest metrov visok, pri nas pa jo najdemo ob bregovih potokov, morski obali in v grmovnatih živih mejah na Primorskem.

Osebna izkaznica konopljike

Ime: navadna konopljika (Vitex agnus-castus L.)
Nabiranje: okrogle posušene plodove podobne popru nabiramo od konca septembra do novembra.

Nabiranje in sušenje

Konopljika ima dišeče liste, ki so temno zelene barve, ob koncu poletja pa zacvetijo grozdi dišečih cvetov, ki cvetijo od junija do septembra. Iz njih nato nastanejo majhni, okrogli rjavi plodovi, po velikosti in okusu podobni popru. Ko so listi že oveneli in odpadli, veje pa suhe in polne trdih plodov, je konopljika zrela za nabiranje. To se zgodi konec septembra do najpozneje novembra.

Sušimo jo na papirju v suhem in zračnem prostoru, nakar plodove shranimo v kozarcu.

Kdaj jo uporabljamo?

Navadno konopljiko uporabljamo pri predmenstrualnem sindromu (PMS), nezmožnosti zanositve, menopavzi. Pa takrat, ko je prevelika količina mleka pri doječih ženskah, ko imamo preveliko spolno poželenje, nenormalne krvavitve iz maternice, premočno menstruacijo, maternične fibroide, sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) in tudi ob migreni.

Konopljika nas med menopavzo hormonsko uravnovesi, počutimo se bolje. Deluje tako, da spodbuja in normalizira hipofizo, ki uravnava ravnovesje estrogena in progesterona v telesu.

Zelo koristen je za ženske, ki prenehajo s kontracepcijskimi tabletami in čakajo, da se jim uredi menstrualni cikel.

Pri moških konopljika pomaga pri preprečevanju vnetja prostate.

Konopljikina tinktura

Plodove lahko zmeljemo s kavnim mlinčkom in uporabimo kot začimbo, ker se plodovi imenujejo tudi divji poper.

  • 100 g plodov
  • 500 ml alkohola

Plodove konopljike namočimo v 500 ml alkohola za tri tedne, nato precedimo in spravimo v temno steklenico. Na dan lahko zaužijemo 20 do 40 kapljic tinkture, najbolje zjutraj in zvečer. Nakapljajte si jo v kozarec vode in spijte.

- Oglas -

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -