Lobodika ali ruška – spomladansko zdravje

Znam svetuje

Lobodika ali po domače ruška si je nadela latinsko ime Ruscus aculeatus. Našli jo bomo v Istri, okoli Tolmina, Vipave in na Goriškem ter jo jeseni spoznali po rdečih plodovih, medtem ko svoje trnje vedno nosi s seboj. Znamo jo uporabljati kot zeleno okrasje in je dober znanec ikeban in vencev, pozabili pa smo, da je tudi okusen in zdrav zelen prigrizek.

Osebna izkaznica

Ime: lobodika, ruška, pungitopo (Ruscus aculeatus L.)

Uporaba: vsa rastlina s korenino vred, ki je najbolj zdravilen del rastline

Za mehur, čiščenje telesa

Njeno latinsko ime ruscus pomeni rus+scopa oziroma vas in metla, russicus pa pomeni tudi rdečkast. Beseda aculeatus pomeni trnovit. Res so iz njenih vlaken izdelovali tudi metle. Stari ljudje so tudi vedeli, da je sposobna sprožiti uriniranje, menstrualne krvavitve, umirila pa je žolč, odpravljala žolčne kamne ter, kot so ugotovili, celo glavobol. Je bogat vir rudnin, karotenoidov, flavonoidov in drugih snovi. Ker ima obilo grenčin, spodbuja prebavo in presnovo. 

Danes z njenim alkoholnim izvlečkom zdravimo tudi krčne žile na nogah in popokane kapilare ter hemeroide. Njeni sestavini ruskogenin in neoruskogenin namreč delujeta protivnetno ter ožata vene, takšno zdravljenje pa ni priporočljivo ali vsaj zahteva veliko previdnost, če imamo povišan krvni pritisk.

Ruškin ali lobodikin rdeči plod se uporablja pri odpravljanju ledvičnih kamnov, zdravljenju obolelega mehurja in celotnega urinarnega dela telesa. Uživanje ploda prav tako čisti črevesje. Če pretiravamo, lahko povzroči tudi bruhanje, zato počasi in potrpežljivo testirajte, koliko rdečih plodov ruške lahko zaužijete.

Semena iz ploda so ljudje že uporabljali kot nadomestek za kavo, a tudi kot diuretik in diaforetik, torej pripomoček za potenje.

Nadzemni del rastline pomaga pri odvajanju odvečne vode iz telesa ter odpravlja vnetja.

Korenina je prav tako diuretik, zdravi pa razširjenje žile, hemeroide, pospešuje cirkulacijo in metabolizem, pomaga ob revmatizmu, aterosklerozi in artritisu. Uporablja se tudi ob jetrnih boleznih ter lepša kožo, prizadeto zaradi dolgotrajne rdečice.

Korenino lobodike izkopljemo zgodaj pomladi ali jeseni. Z nje skrtačimo zemljo, hitro operemo pod tekočo vodo, korenine seveda v vodi ne namakamo, nato pa jo narežemo na kose, položimo na papir in posušimo v temnem in suhem prostoru.

Lobodika slovi tudi po tem, da hitro ustavi močne krvavitve, tudi menstrualne. Pozitivne izkušnje imajo tudi ženske v menopavzi, saj poročajo, da odpravlja vročinske valove.

Uporaba v kuhinji

Na pomlad ruška požene dolge, vijolično-temno zelene sočne sladko grenke poganjke, ki so zelo podobni špargljem ter jih lahko tudi pripravimo kot šparglje – na naši strani je ogromno takšnih receptov. Poganjke odlomimo tam, kjer se zlahka prelomijo.

Ko začne rastlina poganjati nove liste, poganjki niso več užitni. Če se sprašujemo o te Zaščitena je, dovoljeno pa jo je nabirati za osebne namene.

Ruškine poganjke uživamo torej kot zelenjavo. Pred uporabo jih blanširajmo, zatem pa, na primer, pripravimo z jajci ali na solato. Lahko jih samo popražimo na oljčnem olju ali vložimo v kis. Uporabimo kot dodatek testeninam, rižu in solatam.

Kava iz semen ruške

Semena ruške zapečemo na ponvi ter jih zatem približno 10 minut kuhamo v lončku vode. Dobili bomo okusen in topel napitek ruške.

Čaj iz korenine

Dve jušni žlici posušene korenine lobodike prelijemo z 2 dcl vode in kuhamo 5 minut. Pijemo 2x do 3x na dan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite