Hermelika – odlična za oskrbo manjših ran

Morda vas zanima

- Oglas -

Zaradi hladilnih in adstringentnih lastnosti je hermelika (Hylotelephium spectabile L.) že od nekdaj  cenjena zdravilna rastlina.  Največ se uporablja pri ranah, ki se slabo celijo, kožnih turih in opeklinah. Izvira iz Kitajske in Koreje, v Evropi pa jo gojijo že od 16. stoletja. Raste po sončnih in svetlo senčnih, kamnitih pobočjih in med grmovjem povsod po Sloveniji, še posebno pogosto jo najdemo na kamnitih kraških travnikih. Je trajnica, ki jo z lahkoto razmnožujemo s potaknjenci pozno poleti ali spomladi z delitvijo korenine.

Uporaba svežih listov

Hermeliko najpogosteje uporabljamo pri oskrbi manjših ran in za razkuževanje ter preprečevanje vnetij pri opeklinah, čirih in vnetjih kože zaradi pikov žuželk. Lajša tudi težave pri protinu in revmatizmu, pa za zdravljenje ran na želodcu, za uravnavanje kisline v želodcu in pri črevesnih obolenjih.

Liste redko sušimo, uporabljamo jih predvsem sveže pri ranah, ki slabo celijo. Razpolovimo listno ploskev in liste polagamo direktno na rane in razjede, opekline in pike žuželk. Liste lahko tudi olupimo in jih položimo na rane. Iz svežih listov lahko iztisnemo sok in ga uporabimo za obkladke. V ta namen sterilno gazo prepojimo s sokom in položimo na rano. Tinkturo ali sveži sok hermelike lahko prav tako uporabimo za oskrbo ran domačih živali.

Izdelava tinkture

Sveže liste hermelike drobno narežemo in jih namočimo v kvalitetnem tropinovcu ali vinskem žganju. Na liter žganja vzamemo 200 gramov svežih listov. Kozarec imamo na sobni temperaturi tri tedne, občasno ga potresemo. Nato precedimo in tinkturo hranimo v čisti steklenici.
Nerazredčeno tinkturo uporabimo za masažo pri težavah z revmo in protinom. Pri želodčnih čirih ali po operacijah jo uživamo trikrat dnevno po 15 do 30 kapljic v kozarcu vode do tri tedne. Nanašamo jo tudi na srbeča mesta po pikih žuželk.

Hermelikino žganje

Uporabljamo ga kot aperitev ali digestiv. Približno 50 gramov svežih listov namočimo v liter žganja in dobro zaprto steklenico za tri do štiri tedne postavimo na sončno mesto. Potem tekočino odcedimo in prelijemo v primerne steklenice.

- Oglas -

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi