Šentjanževka proti depresiji in strahovom

Morda vas zanima

- Oglas -

Šentjanževka je odlična proti depresiji in strahovom. Ko smo potrti ali ne moremo spati, se v objem zatečemo k šentjanževki. Raste po vsej Sloveniji in cveti z živo rumenimi cvetki, ki so v polnem cvetu ravno za šentjanževo – 24. junija.

Ampak šentjanževka je uporabna še v mnogih drugih zdravstvenih primerih – ko imamo težave s suho kožo, z opeklinami in ozeblinami, z modricami in udarninami … Lahko jo ponudimo tudi otrokom in si zagotovimo nekaj mirnega spanca ali celo ustavimo močenje postelje.

Osebna izkaznica

Ime: šentjanževka (Hypericum perforatum L.)

Nabiramo: cvetni popki, cvetovi in listki v bližini socvetij: od sredine junija do avgusta.

Šentjanževko kot čaj ali tinkturo uporabimo ob psihični izčrpanosti in potrtosti ter pri blagih do srednje težkih depresivnih stanjih. Pomaga zdraviti blažja kožna vnetja in manjše poškodbe kože. Odlična je tudi ob sončenju, saj ublaži manjše opekline.

Nabiranje in sušenje

Šentjanževka uspeva na bolj suhih tleh, in sicer na travnikih, robovih gozda in gozdnih jasah. Cveti od sredine junija do avgusta in takrat nabiramo le zgornji del zelišča, saj je v cvetovih in listkih največ zdravilnih učinkovin. Če njene rumene venčne liste zmečkamo med prsti, se obarvajo krvavo rdeče – gotovo znamenje, da smo nabrali pravo rastlino. 

Nabiramo jo tam, kjer je okolje čisto, vreme pa naj bo seveda suho. Rastline ne želimo izpuliti, naj cveti in raste še za naslednje leto, zato nosimo s seboj škarje ali nož. Doma cvetove in liste narežemo na drobno in jih damo sušiti v senčen, zračen prostor. V pomoč nam je tudi ventilatorska pečica ali sušilec za rastline. Cvetje med sušenjem večkrat obračamo.

Lahko jo sušimo tudi zunaj na zraku, vendar ne pod direktno sončno svetlobo. Če zvečer pričakujete roso, šentjanževko umaknite v suh prostor.

Posušeno šentjanževko hranimo v papirnati vrečki v suhem in temnem prostoru. Če smo prepričani, da je dovolj suha, jo lahko damo tudi v steklene kozarce s pokrovom ali plastične posode, ki so primerne za shranjevanje živil.

Kdaj jo uporabljamo?

Šentjanževka je ena od najbolj raziskanih zdravilnih rastlin in ima številna priznanja za svojo uporabo pri depresivnih motnjah. Izvlečki iz šentjanževke učinkovito zdravijo blage do srednje hude depresije, torej prvi dve stopnji depresij na tristopenjski lestvici, in so boljši od večine sintetičnih antidepresivov. Plus da bolniki terapijo s šentjanževko prenašajo bolje in ima bistveno manj neželenih učinkov od večine drugih antidepresivov.

Najbolj je pomembno, da damo šentjanževki čas za delovanje. Tudi 2 tedna moramo jemati pripravke iz šentjanževke, preden se pokažejo njeni učinki, nakar se stopnjujejo vse do četrtega tedna zdravljenja s šentjanževko. Za lajšanje tovrstnih tegob se priporoča pitje čaja – zjutraj in zvečer 1 do 2 skodelici.

Šentjanževka pa ima še kakšno lastnost: izboljša razpoloženje, zmanjša občutek utrujenosti in brezvoljnosti; učinkovita pa je tudi pri motnjah spanca.

Primerna naj bi bila tudi za notranjo in zunanjo uporabo pri zdravljenju močenja postelje brez organskih vzrokov. V tem primeru pijemo čaj zjutraj in opoldne, lahko pa pred spanjem uporabimo šentjanževo olje in ga nekaj kapljic nanesemo na notranjo stran stegna in vtremo v kožo.

Pripravki iz šentjanževke pomagajo tudi otrokom bolje spati, zmanjšajo njihov nemir in strah. Šolarjem in študentom pomagajo pri težavah s koncentracijo. Dovolj bo, če spijete dve skodelici čaja na dan.

Šentjanževka pri zunanji uporabi deluje protivnetno, pospešuje celjenje ran in spodbuja prekrvavitev. Priporoča se pri bolečih mišicah, topih poškodbah, ozeblinah in opeklinah. Pri bolečih mišicah olje šentjanževke vanje vtiramo, obkladek, napojen z rdečim oljem, pa za nekaj ur položimo na rano.

Čaj uporabljamo tudi kot grgralo pri vnetih dlesni, kot olje pa pomaga zdraviti vzdražene in razpokane bradavice doječih mater. Lajša glavobole in migrene ter dopolnjuje delovanje hormonskih žlez.

Šentjanževo olje

To je tradicionalno sredstvo za nego kože in lajšanje blažjih kožnih težav. Naj nam bo pri roki tudi med sončenjem. Pripravimo ga iz svežih cvetov. V njih je namreč še voda, zaradi nje pa nastanejo encimske reakcije in z njimi plini, ki jih vidimo kot plavajoče mehurčke v olju.

Potrebujemo

  • 25 g zelišča
  • 100 g olja

Zelišče in olje dobro premešamo. Do roba napolnjeno posodo dobro zapremo, postavimo na sončen prostor in pogosto pretresemo. Po šestih tednih olje odcedimo. Tako pripravljeno šentjanževo olje je sijoče rubinasto rdeče barve zaradi vpliva sončne svetlobe. Olje, pripravljeno v temnem prostoru, bi bilo medeno rjave barve.

Pripravljeno šentjanževo olje precedimo skozi čisto krpo in ostanke dobro ožamemo. Shranjujemo ga v steklenici iz rjavega stekla v hladnem prostoru. 

Šentjanžev čaj

  • 2 žlički šentjanževke
  • 150 ml vrele vode

Šentjanževko prelijemo s vrelo vodo in pokrito pustimo stati 5 do 10 minut. Čaj pijemo 2x na dan.

Šentjanževa tinktura

  • 20 g posušenih cvetov
  • 100 ml 70-odstotnega etanola

Cvetove šentjanževke prelijemo prelijemo s 100 ml 70-odstotnega etanola in pustimo stati dobra dva tedna. Običajno damo 20 kapljic v 1 dl vode in pijemo dvakrat na dan.

Če te zanima več …

… mlade liste šentjanževke so včasih uporabljali kot solato. Ponekod šentjanževko še vedno uporabljajo kot začimbo za meso in raznovrstne likerje. Alkoholni izvleček cvetov barva volno in svilo vijolično-rdeče, bombaža pa ne.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad