Pesto iz bazilike – pesto alla genovese

Znam svetuje

Pesto alla genovese izvira iz italijanskega mesta Genova in je tipičen za deželo Ligurijo, poznan pa po vsem svetu. Po tradicionalnem receptu je pesto delan na roke v terilniku (možnarju), spodnji del (posoda) mora biti marmorja, zgornji del (bat) pa lesen.

Kljub temu, da obstaja ogromno različic pesta iz bazilike, je pravi pesto alla genovese samo en in vsebuje sveže liste bazilike, česen, pinjole, ekstra deviško oljčno olje, parmezan – Parmigiano reggiano, trd ovčji sir – Pecorino sardo in grobo sol. V receptu vam predstavljamo tradicionalen postopek priprave, za lažji postopek pa pokukajte na konec recepta pod nasvet.  

Sestavine za pesto iz bazilike – pesto alla genovese

  • 80 g listov bazilike
  • približno 150 ml oljčnega olja
  • 100 g parmezana – Parmigiano reggiano
  • 50 g ovčjega sira – Pecorino sardo
  • 50 g pinjol
  • 2 stroka česna
  • groba sol

Postopek

1Če se držimo tradicionalnega recepta in pesto naredimo v terilniku, potrebujemo več časa in potrpljenja. Grobo sol uporabimo zato, ker se bosta zaradi večjih zrnc tako česen kot bazilika lažje speštala.

2V terilnik damo najprej olupljen česen in ščepec grobe soli. S krožnimi gibi česen drobimo tako dolgo, da se naredi pasta. Dodamo liste bazilike in še malo grobe soli ter s krožnimi gibi drobimo tako dolgo, da se dobro pretlačijo in se iz njih izloči zelena tekočina.

3Nato dodamo pinjole, jih dobro zdrobimo in postopoma dodajamo še oba naribana sir. Mešamo, da se naredi lepa homogena zmes. Na koncu dodamo dobro, po možnosti domače oljčno olje in dobro premešamo.

4Če nam kaj pesta ostane, ga preložimo v kozarček, dobro potlačimo, da vmes ni zraka in na vrh dolijemo oljčno olje. Vsakič ko pesto uporabimo, površino ponovno zgladimo in nalijemo novo olje, da je celotna površina pokrita in se pesto ne suši. Hranimo v hladilniku.  

Nasvet

Pesto lahko hitreje pripravimo v blenderju, kamor dodamo vse sestavine razen olja in pričnemo miksati. Miksamo vedno samo nekaj sekund naenkrat, da se noži blenderja ne segrejejo preveč in se vmes ohladijo.

Oljčno olje dolivamo postopoma, da dobimo lepo homogeno zmes.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite