Gripa: vzroki, simptomi in zdravljenje

Morda vas zanima

- Oglas -

S koncem poletja se tako kot vsako leto vrne gripa, ki v tem obdobju prizadene veliko ljudi. Prehlad, črevesne motnje in splošno splošno slabo počutje so tipični simptomi gripe, zato je večina časa omejena na ležanje v postelji.

Poglejmo podrobno, kateri so vzroki, zdravila in pravila, ki jih je treba upoštevati, da se ne okužimo.

Kako dobite gripo: vzroki

Glavne vzroke za gripo najdemo predvsem v temperaturnih spremembah, značilnih za jesensko sezono, pri kateri pogosto prehajamo z nižje temperature zgodaj zjutraj na milejšo podnevi, v večernem mrazu. Vendar pri vzrokih za gripo ne smemo podcenjevati stresa in utrujenosti, ki lahko pogosto povzročijo znižanje imunskega sistema. Zlasti gripa se prenaša s kužnimi okužbami skozi kapljice sline in dihalnih izločkov: neposredno, to je s kašljanjem, kihanjem in pogovarjanjem na zelo majhni razdalji, ali posredno – torej z razprševanjem kapljic in izločkov na predmete in površin.

Gripa: kakšni so simptomi

Gripa je bolezen, ki jo povzroča virus, ki se prenaša po zraku. Okužba se ponavadi pojavi, ko smo v zaprtih in posebej obljudenih krajih ali se pogovarjamo z ljudmi, ki so že prizadeti. Zlasti to vrsto bolezni povzročajo virusi gripe, ki prizadenejo nos, grlo in pljuča. V veliki večini primerov se okužba kaže s precej pogostimi simptomi, kot so visoka temperatura, kašelj, vneto grlo, prehlad in zamašen nos, glavobol, bolečine v mišicah in splošna utrujenost. Pri zelo majhnih otrocih, ki zato ne znajo opisati svojega nelagodja, se gripa lahko kaže z razdražljivostjo, izgubo apetita in jokom ali v primeru črevesnih motenj z bruhanjem in drisko.

Običajno bolezen traja od 3 do 10 dni, lahko pa je nalezljiva že v obdobju inkubacije, torej pred pojavom simptomov.

Odrasla oseba lahko virus prenese od treh do sedmih dni po pojavu bolezni, medtem ko so otroci nalezljivi dlje, torej celo deset dni po prvih simptomih okužbe.

Kako preprečiti okužbo?

Influenzo je mogoče preprečiti z upoštevanjem preprostih pravil, ki so potrebna za preprečevanje širjenja okužb:

  • Pogosto si umijte roke z milom in vodo, še posebej po kašljanju in kihanju ali po obisku posebno prometnih krajev. V primerih, ko mila in vode nista na voljo, je mogoče uporabiti posebne detergente na alkoholni osnovi;
  • Pred kihanjem ali kašljanjem pokrijte nos in usta
  • Ne dotikajte se oči, nosu in ust z umazanimi rokami, da preprečite stik mikrobov s temi deli telesa;
  • Po okužbi bi bilo priporočljivo ostati doma in se popolnoma izogibati izhodom, da bi omejili tveganje za zaplete in nadaljnje okužbe;
  • Priporočljivo je redno prezračevati prostore, v katerih bivate.
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -