Pomlad na krožniku

Znam svetuje

Na pomlad je pomembno, da uživamo v pisanem svetu hrane različnih barv in njenih zdravilnih učinkovin. Na krožniku se tako najdejo rumene, rdeče, zelene, modre in vijoličaste barve, ki naše celice napolnijo z novim življenjem in po dolgi zimi obnovijo upočasnjeni organizem in njegovo presnovo. Bogate so z blagodejnimi fitokemikalijami, ki sadju, zelenjavi in zeliščem dajejo barvo.

Osvobodimo se strupov

Jetra so naš najpomembnejši detoksikacijski organ, saj vsak dan filtrirajo in odvajajo strupe, ki jih zaužijemo s hrano, zdravili ali pa nastanejo kot stranski produkt našega metabolizma.

Zato za detoksikacijo jeter potrebujemo hrano, ki spodbuja detoksikacijski potencial jeter. Šampioni v čiščenju jeter so temnozelena listnata zelenjava ter zelenjava iz družine kapusnic, kot so cvetača, brokoli, zelje, ohrovt in redkvice. V sebi imajo polno klorofila, za katerega je znano, da čisti jetra, kapusnice pa so poleg tega bogate s fitokemikalijami (glukozinolati in tiocijanati), ki povečujejo sposobnost jeter, da nevtralizirajo strupene snovi.

Naš detoksikacijski krožnik bomo dodatno obogatili, če bomo nanj dali radič, regrat, šparglje, rukolo, raštiko in vso temno zeleno zelenjavo. Zaščito jetrom nudi tudi artičoka, saj ima visoke vrednosti cinarina in inulina, kar spodbuja delovanje jeter ter zmanjšuje raven maščob in holesterola v krvi.

Ne smemo se izogniti niti korenasti zelenjavi, kot so korenček, rdeča pesa, zelena in peteršilj. V njih je veliko vitamina C in kalija, sadje in zelenjava bogata s kalijem pa je pomembna za ohranjanje pravilnega delovanja ledvic, ki v sodelovanju z jetri odstranjujejo strupe iz telesa s sečem.

Med sadjem so prijatelji jeter in njihove detoksikacije jabolka, hruške, jagodičevje in grenivka. To sadje je bogato s pektinom, prehranskimi vlakni, ki so topni v vodi, pokazalo pa se je, da pomagajo pri zniževanju holesterola v krvi. Vlakna nam dajejo tudi večji občlutek sitosti, grenivka pa je še diuretik ter se priporoča ljudem, ki imajo težave z odvajanjem vode. Jagodičevje je polno antioksidantov – vitaminov in fitokemikalij – ter prispeva k detoksikaciji jeter.

Kakovostni fermentirani mlečni izdelki, ki vsebujejo probiotike, bodo spodbudili prebavo ter s tem tudi odvajanje toksinov, kar bo sočasno dvignilo naš imunski sistem. Zlasti zajtrk lahko obogatimo s prebiotiki, probiotiki in/ali simbiotiki – vsi imajo blagodejni učinek na prebavo. Izraz sinbiotik pomeni, da je dobrim bakterijam, probiotikom, dodana njim primerna hrana – prebiotiki.

Prebiotike v naravi najdemo v hrani, kot so por, šparglji, cikorija, topinambur (čičoka ali sladki krompir), česen, čebula, pšenica, oves in soja. To so netopne vlaknine, ki prispevajo k boljšemu preživetju in rasti probiotičnih bakterij.

Probiotiki, ki jih najbolj poznamo, so z nami, ko zaužijemo jogurt, kefir, sveži sir, kisle kumarice, kombucho, kislo zelje, kruh iz kislega testa, tofu in kvas.

S kombinacijami določenih vrst hrane pa ustvarimo naravne sinbiotike: jogurt, kefir in med; fižol in kumarice; jogurt, kisla smetana, kefir in česen; jogurt, kisla smetana, kefir, česen in med; feta sir in čebula; jogurt in oves; kombucha in chia semena; jogurt, kefir, chia semena in med; kimchi.

V boju proti toksinom je seveda nujno popiti dovolj tekočine. Z juhami, sokovi, čaji in čisto vodo bi morali med detoksikacijo v telo vnesti 2 litra tekočine na dan. Zelenjavne juhe ter sadni in zelenjavni sokovi se ponujajo kot odlična rešitev. Odličen izvor vode v hrani so korenček, zelena solata, spomladanske bučke, jogurt, juhe in zelenjavne priloge.

Tradicionalni napitek za čiščenje in krepitev jeter je sok iz korenčka, rdeče pese, radiča in regrata.

Seveda tudi antioksidanti v procesu detoksikacije jeter imajo veliko vlogo, saj nevtralizirajo aktivnost škodljivih prostih radikalov, varujejo telo pred toksini ter nas ščitijo tudi pred drugimi kroničnimi boleznimi današnjega časa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite